Camouflage Feminism Unveiled

Main Article Content

Bajner Mária

Absztrakt

A dolgozat abból a célból íródott, hogy rámutasson a feminizmust, mint mozgalmat, és a feminista irodalomkritikát, mint tudományágat ért támadások érvrendszerének ellentmondásaira, különös tekintettel a Harold Bloom-féle Nyugati Kánon támogatóitól érkező, igazságtalan és részrehajló vádakra. A feminista irodalomkritika melletti kiállás összekapcsolódik a gender studies létjogosultságának támogatásával; kiemelt figyelemben részesítve egy példaértékű magyar feminista irodalomkutatót, tudóst, akinek kétségkívül nagy érdemei voltak abban, hogy Magyarországon az akadémia világában, ha lassan is, de elismerjék a társadalmi nemek tanulmányainak létjogosultságát.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bajner, Mária. 2012. „Camouflage Feminism Unveiled”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):20-25. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33632.
Rovat
Meghívott előadók
Információk a szerzőről

Bajner Mária, Pécsi Tudományegyetem

Bajner Mária, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara Irodalomtudományi és Nyelvészeti Intézetének főiskolai tanára. 1999-ben a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot, doktori értekezése témája Charlotte Brontë regényeiben a szöveg és női szerző viszonyának értelmezése állt. Témavezetője Dr. Marinovich Sarolta volt, aki a későbbi tudományos tevékenységét szorosan figyelemmel kísérte, szakmai iránymutatásaival támogatta. Vendégoktatóként tartott kurusokat a PTE BTK-n, a SZTE Angol-Amerikai Intézetében a Viktoriánus irodalomról gender szepmontból. Az angol irodalom mellett kommunikáció-elméleti tárgyakat tanít. Fő kutatási területe a diskurzus-analízis, a társadalmi nemek reprezentációja a médiában, a közösségi kommunikációs színterek vizsgálata. A 2008-ban megjelent tanulmánykötete, Egymás nemében (Budapest: Gondolat), az irodalmi gender-kutatással kapcsolatos eddigi eredményeit foglalja össze.