Two women, two paths: Angela Carter and Lorna Sage

Main Article Content

Surányi Ágnes

Absztrakt

Marinovich Sarolta a gótikus írásmód nagy tudású kutatója volt, aki hangsúlyozta, hogy ez az írásmód mind a mai napig fennmaradt, továbbá az önéletrajz műfajáról is értékes tanulmányokat írt. Rövid esszémben, melyben Angela Carter kvázi-önéletrajzi írásaival és Lorna Sage Rossz vér című önéletrajzi regényével foglalkozom, az ő meglátása számomra a kiindulópont. A vizsgált művek két szerzője nem csupán átdolgozta a gótikus írásmódot, hanem valami újat alkottak azáltal, hogy bár következetesen használták a kapcsolódó tradíciókat, egyúttal távolságot is tartottak, a külső szemlélő nézőpontját megőrizve.

Article Details

Hogyan kell idézni
Surányi, Ágnes. 2012. „Two Women, Two Paths: Angela Carter and Lorna Sage”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):26-30. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33633.
Rovat
Meghívott előadók
Információk a szerzőről

Surányi Ágnes, Pécsi Tudományegyetem

Surányi Ágnes, 1993 óta a Pécsi Tudományegyetem, Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszék (jelenleg Anglisztika Intézet) oktatója. Tanított kurzusai többek között a kortárs brit és az afro-amerikai irodalom, a fordítás elmélete és gyakorlata témákhoz kapcsolódnak. Kutatásai elsősorban nőírókra összpontosítanak. Többek között publikált cikkeket Virginia Woolfról, Angela Carterról és Toni Morrisonról. Utóbbiról tanulmánya a Cambridge Companion to Toni Morrison című kötetben jelent meg 2007-ben. Jelenleg a mágikus realizmus, az irodalmi hatások-kölcsönhatások kérdésköre, a (kortárs) női-férfi rabszolga narratívák, valamint a szerző mint „celeb” újkori jelensége foglalkoztatják. Évek óta a HUSSE, a HAAS és a CAAR tagja.