"Nevelő kutya-kisasszonyok.” Kaffka Margit iskolai témájú írásai

Main Article Content

Kádár Judit

Absztrakt

A magyar polgári fejlődés egyik sajátossága volt, hogy az oktatásügyben az egyházak egészen a második világháború végéig megőrizték meghatározó pozícióikat. A 19. században létrehozott ún. polgári leányiskolák, az óvónő- és tanítónőképzők többsége, majd a század végén megjelenő leánygimnáziumok fele egyházi, főként katolikus irányítás alatt állt. Az első magyar írónő, aki iskolai élményeit szépirodalmi műveiben is feldolgozta, Kaffka Margit (1880-1918), szintén egyházi intézményekben nevelkedett. Az elemi iskolát a Szatmári Irgalmas Nővérek rendjének zárdájában, mint ingyenes növendék kezdte, és az ő tanítónőképzőjükben szerzett elemi iskolai tanítónői képesítést tizennyolc éves korában. Taníttatásáért cserében egy éven át a rend miskolci elemi iskolájában dolgozott fizetség nélkül. A kultúratudományi megközelítésű dolgozat azt vizsgálja, milyennek láttatják Kaffka Margit ifjúkori levelei és szépirodalmi alkotásai a tizenkilencedik század végén működő, különböző szintű bentlakásos katolikus leányiskolákat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kádár, Judit. 2012. „"Nevelő Kutya-kisasszonyok.” Kaffka Margit Iskolai témájú írásai”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):31-47. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33634.
Rovat
Meghívott előadók
Információk a szerzőről

Kádár Judit, Nyíregyházi Főiskola

Kádár Judit, az irodalomtudomány kandidátusa, fokozatát 1997-ben szerezte. A Nyíregyházi Főiskola Angol Tanszékének munkatársa, amerikai irodalmat és huszadik századi brit prózát tanít. Fő kutatási területe a huszadik század első felének nőírói. Rendszeresen jelennek meg kritikái a kortárs amerikai és brit irodalomról, nőirodalomról a Magyar Narancs című politikai és kulturális hetilapban. A Térdig születésben, halálban című száz, huszadik századi magyar költőnő verseiből szerkesztett antológiája 2007-ben jelent meg az Argumentum Kiadónál. Jelenleg a huszadik század első felének írónőiről szóló tanulmányköteten dolgozik.