Elizabeth Barrett Browning Wordsworth-kritikája: Aurora Leigh és a The Prelude

Main Article Content

Péter Ágnes

Absztrakt

Marinovich Sarolta emléke előtti tisztelgésként a tanulmányban Wordsworth önéletrajzi regényével (ThePrelude) összevetve az Aurora Leigh-t – ezt a számára igen kedves verses regényt – elemzem. Tizennégy éves korában Elizabeth Barrrett kijelentette: „Ma egy nő is bejárhatja Pegazusán Parnasszus birodalmait anélkül, hogy a legkétesebb értékű jelzőt akasztanák rá, vagyis hogy tudós hölgynek neveznék”. Ezt a gyermeki optimizmust pályája nem igazolta. Igaz, hogy jelentős pozíciót jelölt ki számára a korabeli kritika a viktoriánus értékrendben, hogy felismerték, ő az egyike azon szerzőknek, akiknek hatása meghatározó volt a korszellem kialakulására, élete végéig kénytelen volt elviselni a leereszkedő beszédmódot, melyet a hivatalos kritika a nőírók megítélésére használt. Saját kritikai írásai rendkívül éleslátásról tanúskodnak a századelő költői hagyományainak megítélésében, a verses regénye pedig igazolja, hogy erkölcsi integritása megingathatatlan, költői érzékenysége és látásmódja pedig úttörő jelentőségű volt.

Article Details

Hogyan kell idézni
Péter, Ágnes. 2012. „Elizabeth Barrett Browning Wordsworth-kritikája: Aurora Leigh és a The Prelude”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):59-75. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33636.
Rovat
Meghívott előadók
Információk a szerzőről

Péter Ágnes, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Péter Ágnes, professzor emeritus az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (Budapest) Angol-Amerikai Intézetében. Kutatási területe az angol, illetve az európai romantika története és filozófiai háttere. Újabban a brit irodalmat kutatja a magyar kulturális emlékezetben. Számtalan publikációja közül a legutóbb megjelentek közé tartozik „Milton a huszadik század első felének kulturális emlékezetében” in Gárdos Bálint, Péter Ágnes, Ruttkay Veronika, Timár Andrea, Vince Máté (szerk.) Idegen költők – Örök barátaink. Világirodalom a magyar kulturális emlékezetben (Budapest: L’Harmattan, 2010, pp. 105–130); Keats világa. Második átdolgozott kiadás. (Budapest: L’Harmattan, 2010); „The Romantic Myth of Milton in Hungary: Jókai’s Milton” in Bálint Gárdos, Ágnes Péter, Natália Pikli, Máté Vince (eds) Confrontations and Interactions. Essay on Cultural Memory (Budapest: L’Harmattan, 2011, pp. 191–212); „Az Erő vonzásában. W. B. Yeats és Szabó Lőrinc: két párhuzamos esettanulmány” in Masát András (szerk.) Irodalmi szövegek és Politikai szerepek. A Hamsun-jelenség (Budapest: Gondolat, 2011, pp. 137–151).