Fegyelmező gyakorlatok és fogyasztói kultúra a Bridget Jones naplójában

Main Article Content

Séllei Nóra

Absztrakt

Susan Bordo szerint a kortárs kultúrában létrejövő test „bulimiás test”, amennyiben kettős meghatározottságban létezik: egyrészt a protestáns munkaetikában is eredeztethető fegyelmezési aktusok révén állandó kontroll alatt áll, másrészt viszont ugyanez a test része a fogyasztói kultúrának is, s ekként állandó kettős kötésben létezik. A Bridget Jones naplója éppen ezt a kettős kötést teszi nemcsak tárgyává, hanem a szöveg alapvető szervező elvévé. (Ebből ered a humora is.) Nem véletlen tehát, hogy egy generáció ismert magára – ha úgy tetszik, posztmodern és posztfeminista, heterogén szubjektumként –, és érezte magát megszólítva a szöveg által: ezért válhatott a szöveg magyar kultuszkönyvvé is.

Article Details

Hogyan kell idézni
Séllei, Nóra. 2012. „Fegyelmező Gyakorlatok és fogyasztói Kultúra a Bridget Jones naplójában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (3):13-24. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33662.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Séllei Nóra, Debreceni Egyetem

Séllei Nóra (PhD, habilitáció), a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszékének és a Ruzomberoki Katolikus Egyetem Angol Tanszékének docense. Négy monográfiája jelent meg: Katherine Mansfield and Virginia Woolf: A Personal and Professional Bond, Lánnyá válik, s írni kezd – 19. századi angol írónők, Tükröm tükröm... – Írónők önéletrajzai a 20. század elejéről és Mért félünk a farkastól? – Feminista irodalomszemlélet itt és most. Hat kötetet szerkesztett, és közel nyolcvan tanulmányt írt. Ő volt az Artemisz Könyvek egyik sorozatszerkesztője, de fordít is (Jean Rhys: Nagy mosolyt kérek; Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány, és Három adomány). Legújabb monográfiája: A másik Woolf – Kulturális (ön-)reflexivitás Virginia Woolf harmincas évekbeli írásaiban (Debreceni Egyetemi Kiadó, 2012). WEBOLDAL.