Oona, Rex és Auroora - a víz gyermekei A víz tisztító és újító ereje Johanna Sinisalo Sankarit című regényében

Main Article Content

Eliisa Pitkäsalo

Absztrakt

Johanna Sinisalo kortárs finn írónőnek 2003-ban jelent meg második, Sankarit (A hősök) című regénye. Ebben a finn nemzeti eposzt, a Kalevalát, írja át, a mítosz alakjait a mai finn társadalomba helyezi. Regényében sok más téma mellett a nő új szerepeiről és a maszkulinitás új formáiról folyó aktuális vitákhoz csatlakozik. Jelen cikk a regény három szereplőjének viszonyára koncentrálódik. Oona és Rex hevesen pörgő életmódunk szüleménye, az ő lányuk Auroora. Oona és Rex mitológiai megfelelőikhez (Aino, Väinämöinen) hasonló döntéseket hoz, de a három hős alakján keresztül Sinisalo a víz újító erejét a kereszténység nagy dogmájával, az új ország eljövetelével dolgozza egybe, amelynek révén a regény feminista olvasatra kínál lehetőséget.

Article Details

Hogyan kell idézni
Pitkäsalo, Eliisa. 2012. „Oona, Rex és Auroora - a víz Gyermekei: A víz tisztító és újító Ereje Johanna Sinisalo Sankarit című regényében”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (3):52-63. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33664.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Eliisa Pitkäsalo, Tamperei Egyetem, Finnország

Eliisa Pitkäsalo a Tamperei Egyetem, Finnország adjunktusa a Nyelv-, Irodalom- és Fordítástudományok Intézetében. Finn nyelvet és nyelvészetet tanít leendő fordítóknak és tolmácsoknak. Korábban a Nyugat- magyarországi Egyetem Uralisztika Tanszékén adjunktusként dolgozott, finn nyelvet és kultúrát tanított. 2009-ben védte meg doktori disszertációját, amelyben a finn kortárs író Johanna Sinisalo Sankarit című regényében szereplő, Kalevalából vett alakjait tárgyalja. 2011-ben jelent meg a disszertáció alapján készült monográfiája Kalevalaiset sankarit nykymaailman menossa. Tutkimus Johanna Sinisalon kirjasta Sankarit címmel. Jelenleg a fordítástudomány területén folytat kutatást.