A férfiak nyelvi viselkedése egy "nőies" munkahelyi sztenderd nyelvhasználat tükrében

Main Article Content

Kovács Zsuzsanna
Sümegi Mariann

Absztrakt

Jelen tanulmány a férfiak és nők nyelvhasználatának új megközelítési módját adja: a globalizáció okozta nyelvi jelenségeket, s ennek tükrében a munkahelyi nyelvhasználatot kapcsolja össze a gender-elméletekkel. Azt vizsgálja meg, hogy miként viselkednek a férfiak, ha a munkahelyükön a „nőiesnek” gondolt nyelvhasználatot követelik meg tőlük. Hogyan őrzik meg identitásukat, miként igyekeznek elhatárolni beszédüket az általuk nőiesnek gondolt gender markerektől és magától az elvárt stílus-normától? Kutatásunkat Deborah Cameron 2000-es, a telefonos operátorok nyelvhasználatának stilizálásáról szóló tanulmánya inspirálta. Cameron rámutat arra, hogy a globalizáció, s az ezzel járó felerősödött piaci verseny új vezetési stratégiák alkalmazását kívánja meg a vezetőktől. Ennek egyik elemeként a dolgozók is új nyelvi kihívásokkal kerülnek szembe. A nyelvhasználat adott márka részeként értékes árucikké válik, melyet menedzselni kell ahhoz, hogy megfeleljen a késő-kapitalista fogyasztói kultúra elvárásainak. Ez olyan stílusideál alkalmazását követeli meg a dolgozóktól a mindennapi munkahelyi kommunikáció során, melyet hagyományosan a nőiség szimbolikus markereként értelmezett a fogyasztói társadalom. Az antropológiai nyelvészet módszerével Cameron megállapításaitól némely fontos ponton eltérő eredményre jutottunk a telefonos operátorokéhoz hasonló gyorséttermi lánc nyelvi közegében.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kovács, Zsuzsanna, és Mariann Sümegi. 2012. „A férfiak Nyelvi viselkedése Egy »nőies« Munkahelyi Sztenderd nyelvhasználat tükrében”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (3):102-21. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33667.
Folyóirat szám
Rovat
Hallgatói tanulmányok
Szerző életrajzok

Kovács Zsuzsanna, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kovács Zsuzsanna jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem mesterképzésben résztvevő hallgatója magyar nyelv és irodalom szakon. BA fokozatot 2011-ben szerzett a Miskolci Egyetemen összehasonlító irodalom- és kultúratudomány szakirányon. Főbb érdeklődési területe Edgar Allan Poe prózai munkássága, jelenleg is vizsgálja a szerző magyar nyelvű fordításait és a műveiről készült illusztrációkat. A gender-nyelvészet mindössze fél éve kezdte el foglalkoztatni. Sümegi Mariannal folytatott gender szempontú közös kutatása a gyorséttermi dolgozók nyelvhasználatáról jelenleg is folyamatban van.

Sümegi Mariann, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Sümegi Mariann Magyar alapszakos BA diplomáját a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte meg 2010-ben. Munkájában a gyermekek nyelvi kompetenciáját vizsgálta az infokommunikációs technológia hatásának tükrében. 2011-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE BTK Magyar Nyelv és Irodalom Mesterszak Beszédtudományok szakirányán. 2012 októberétől gyakornok a Nyelvtörténeti, Dialektológiai és Szociolingvisztikai Tanszéken. Fő érdeklődési területe: társadalmi nemek nyelvhasználata, beszéd- és nyelvi zavarok, a hangos olvasás hibajelenségeinek gender-alapú megközelítése.