Legfőbb érték az ember... azazhogy a nő Nőelszívás : a prostitúció a gazdaságban

Main Article Content

Betlen Anna

Absztrakt

A prostitúcióról ezúttal nem mint erkölcsi, egészségügyi, szociális vagy kriminológiai kérdésről, hanem mint politikai gazdaságtani problémáról beszélünk. Nem tagadjuk persze a többi felsorolt megközelítés létjogosultságát, de úgy érezzük, évtizedek óta zsákutcában topog a témát övező vita: önkéntes vagy kényszerített, munka vagy rabság, lealázó vagy felemelő, legalizálandó vagy tiltandó, extrém módon veszélyes vagy csak annyira kockázatos, mint bármely más tevékenység, egyáltalán: helyes vagy helytelen… Ezekkel a dilemmákkal (és még sok mással is) fontos foglalkozni, de most lépjünk ki a megszokott kerékvágásból és mondjunk valami mást! Gondoljuk át, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségnek (és a nemek közötti egyenlőtlenségben megfigyelhető társadalmi-földrajzi különbségeknek) mi lehetett a szerepe a prostitúció globalizált világgazdasággá válásában! Nézzünk bele, s egy konkrét példa kapcsán gondoljuk végig, hogy mi a prostitúció (pontosabban a prostitúciót, a pornográfiát és az emberkereskedelmet egyesítő szexipar) szerepe a nők és a férfiak, továbbá a gazdagok és a szegények, a fejlett és a fejletlen országok, területek, régiók lakossága, a kisebbségek és a többségi társadalmak közötti egyenlőtlenség fenntartásában, elmélyítésében! Végül, összefoglalásképp tegyük fel magunknak a kérdést: Mire jó ez? A közvetlen pénzbevételen és élvezeten kívül miképp is értékesül, kinek-minek a legfőbb értéke is a címben emlegetett ember, illetve nő?

Article Details

Hogyan kell idézni
Betlen, Anna. 2013. „Legfőbb érték Az ember. Azazhogy a nő: Nőelszívás : A Prostitúció a gazdaságban”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):95-112. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33684.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Betlen Anna, MONA Alapítvány

Betlen Anna közgazdász. Korábban kutató, köztisztviselő, 2005 óta pedig civil szervezetek, elsősorban a MONA Alapítvány mellett szakértő a nők és férfiak egyenlősége témáiban. Fő szakterületei a nőket érő erőszak és a prostitúció elleni küzdelem. A prostitúció kutatásában több publikációja jelent meg, többek között „Törvény és prostitúció – vitairat” (Szociológiai Figyelő, 1998. 1-2.); “A férfi ősi jussa. Társadalompolitikai érvek a prostitúció legalizálása ellen, 2004” (Ezredvég, 2007. 2-3.); „A prostitúció és az emberkereskedelem áldozatait segítő ellátórendszer főbb feladatai, működési elvei” (Hoffmann Krisztával), és „A prostitúció és az emberkereskedelem áldozatait ellátó hálózat szakmai alapelvei” (in Jog, jogvédelem, ellátás - Szakmaközi együttműködés kiépítése Magyarországon a prostitúció és szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem leküzdése és az áldozatok segítése érdekében (MONA, 2010). Időről-időre cikkeket, interjúkat közöl az ÉS-ben, a Népszabadságban, és a CoMMMunity.eu-n, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom közösségi portálon.