"Úristen! Te, lányként?!" A nemek kultúrája egy felsőoktatási intézmény műszaki karain - a hallgatónők szemszögéből

Main Article Content

Szekeres Valéria
Takács Erzsébet
Vicsek Lilla

Absztrakt

Magyarországon a műszaki diplomások hiánya jellemzi a munkaerőpiac egyes szegmenseit, éppen ezért fontos stratégiai célként definiálódik a műszaki szakokra első helyen jelentkezők számának növelése. Ennek érdekében az egyik lehetséges megoldásnak a nők megnyerése tűnik e pályák számára, akik jelenleg erősen alulreprezentáltak a műszaki karok hallgatói között. Jelen kutatás arra kereste a választ, hogy mi jellemzi a nemek kultúrájának egyes elemeit egy felsőoktatási intézmény műszaki karain – a hallgatónők szemszögéből. Brigitte Liebig definícióját vettük alapul a nemek kultúrájának értelmezéséhez és a szervezet nemi kultúrájának elemeit összevetettük a szervezeten kívüli helyzettel. A tanulmány villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatónőkkel folytatott fókuszcsoportos beszélgetések anyagát dolgozza fel ezen elemzési szempontok mentén. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a vizsgálatba bevont hallgatónők ugyanazokkal a szakmai törekvéseiket megkérdőjelező mechanizmusokkal találkoztak a szervezeten belül, mint a „kinti” életük során. Bár sok hallgatónő úgy értékelte, hogy női mivoltának számos előnyét is megtapasztalhatta a szervezetben – így például a rájuk irányuló kiemelt figyelmet és nagymértékű segítőkészséget –, egyes esetekben ez azonban azzal párosult, hogy a tanárok mintegy megelőlegezték számukra a sikertelenséget a férfihallgatókkal összehasonlítva.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szekeres, Valéria, Erzsébet Takács, és Lilla Vicsek. 2013. „»Úristen! Te, lányként?!«: A Nemek kultúrája Egy felsőoktatási intézmény műszaki Karain - a hallgatónők szemszögéből”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):125-44. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33686.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Szekeres Valéria, Óbudai Egyetem

Szekeres Valéria docens az Óbudai Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézetében. PhD fokozatát a nemzetközi gazdasági kapcsolatok területén védte meg 2000-ben Japánban, a Tohoku Egyetemen. Két évig vendégtanárként dolgozott a Tezukayama Gakuin Egyetemen Japánban. Kutatási területe a gender költségvetés, illetve a közgazdaságtan gender szempontú vizsgálata. Publikációi az Economic Research Annual (Japán), a Külgazdaság, és az Acta Oeconomica folyóiratokban jelentek meg. 2011 óta egy gender alprojektet vezet (TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0020), amelynek célja a műszaki területre jelentkező hallgatónők számának növelése. Legutóbbi publikációi ezzel a témával foglalkoznak, köztük a Takács Erzsébettel és Vicsek Lillával közösen megjelentetett ”Barriers inhibiting girls to apply to technology academic programmes – Results from a Hungarian focus group study”, in Proceedings of the 8th International Conference on Education, Samos, Greece (ISBN: 978-618-5009-05-2)

Takács Erzsébet, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Takács Erzsébet az ELTE Társadalomtudományi Karán tudományos munkatársként, a Debreceni Egyetemen segédmunkatársként tanít. Az ELTE-n és a párizsi École des Hautes Études-on 2008-ban doktori fokozatot szerzett szociológiából. Disszertációja az interdiszciplinaritással, a történelem és szociológia viszonyával foglalkozik. A Modern Szociológiai Paradigmák című OTKA kutatás résztvevője. Aktuális kutatási területe a modernitás-elméletek, illetve ezek magyarországi társadalmi adaptálhatóságának vizsgálata, a gender szerepének vizsgálata a felsőoktatás területén. Több társadalmi alapkutatási, fókuszcsoportos vizsgálat moderátora, elemzője. Írásai a Buksz, a Korall, a Replika, a Századvég, a Szociológiai Szemle hasábjain jelentek meg. Doktori értekezése Közös kaland? A szociológia és a történelem (tudomány) viszonya a XX. századi Franciaországban. A durkheimi paradigma problematikája címmel jelent (Budapest: Equinter, 2010.) Legfrissebb kutatásához kapcsolódóan a Replika (2012. 79.) tematikus számát társszerkesztette Individuumszociológiák címmel (Szépe Andrással).

Vicsek Lilla, Corvinus Egyetem

Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. PhD disszertációját 2004-ben a Corvinus Egyetemen védte meg szociológiából, disszertációjában a magyar lakosság bizonytalanságérzetét vizsgálta fókuszcsoportokkal és reprezentatív kérdőíves felméréssel. 2008-2011-ben Bolyai ösztöndíjas. 2013-ban a Szociológiai Szemle főszerkesztője. Főbb kutatási területei a nemek kultúrája a szervezetekben, a férfi és női vezetők megítélése, fókuszcsoportok módszertana, valamint a természettudományok és technológiák társadalmi aspektusai. 2006-ban jelenet meg Fókuszcsoport című módszertani monográfiája (Budapest: Osiris). Rendszeresen publikál nemzetközi folyóiratokban. Írásai a következő folyóiratokban jelentek meg: Gender in Management: An International Journal, International Journal of Qualitative Methods, The Qualitative Report, New Genetics and Society, Science Communication, PLoS ONE.