Szexualitás, anyaság, fogyatékos női testek A feminista fogyatékosságtudomány első hazai kutatási eredményei

Main Article Content

Hernádi Ilona
Könczei György

Absztrakt

Tanulmányunk a testi fogyatékossággal élő nők helyzetével foglalkozik, magyar kontextusban. Vizsgálati eredményeink empirikus alapját Hernádi Ilona narratív interjúi képezik. Ezek, rövidre fogott elméleti alapozást követően, – amint az a jelen elemzés végére érve az olvasó számára is világossá válik –, egy konkrét narratíva új típusú, rizomatikus rekonstrukciójához vezetnek.

Article Details

Hogyan kell idézni
Hernádi, Ilona, és György Könczei. 2013. „Szexualitás, anyaság, fogyatékos női Testek: A Feminista fogyatékosságtudomány Első Hazai kutatási eredményei”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (2):17-34. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33695.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Hernádi Ilona, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Hernádi Ilona az ELTE BGGYK tanársegédje, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Doktori Programjának hallgatója, a Fogyatékosság és Társadalom című folyóirat rovatvezetője. Főbb kutatási területei: társadalmi nemek tudománya, kritikai fogyatékosságtudomány, feminista fogyatékosságtudomány, testelméletek, a normalitás problematikája, a szubjektivitás alternatív reprezentációi. Ezekben a témakörökben publikál, tanít.

Könczei György, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Könczei György, Ph.D., D.Sc. egyetemi tanár, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara; a Fogyatékosságtudományi Doktori Műhely vezetője. Egy-ügyű ember: jövőre lesz 30 éve, hogy Disability Studies-zal foglalkozik. Töltött be magas választott tisztségeket is szakterületén, egyebek között az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban is. Kutatási területe a fogyatékosságtudomány, (Disability Studies, Critical Disability Studies). Kutatói kíváncsisága kiterjed a fogyatékosságtörténeten túl a kritikai gondolkodás működésére, a hermeneutikára és a dekonstrukcióra. Miközben tisztán látja ennek belső önellentmondását (különösen a tudományos területen belül) konczei@icloud.com folyamatos ego-redukcióban van.