Nők a vállalati vezetőtestületekben és irányításban Magyarországon

Main Article Content

Nagy Beáta

Absztrakt

Magyarországon napjainkra többszörösen is paradox helyzet állt elő: egyrészt az utóbbi évtizedekben a fiatal női korosztályok képzettsége egyértelműen túlszárnyalja a férfiakét, mégsem tudják azt kamatoztatni a gazdasági élet vezető pozícióiban. Másrészt, míg húsz-huszonöt évvel ezelőtt európai összehasonlításban meglehetősen magas volt a női vezetők aránya Magyarországon, ez a viszonylagosan jó helyzet megszűnt. A tanulmány a nők útjában álló legfontosabb, összetett strukturális és kulturális tényezőket foglalja össze. A statisztikai és kvantitatív szociológiai adatgyűjtéseken túl a Szerző bemutatja a női vezetők elfogadottságára vonatkozó legfontosabb kvalitatív eredményeit. Ezek a magyar társadalom tradicionális nemi viszonyrendszeréről árulkodnak.

Article Details

Hogyan kell idézni
Nagy, Beáta. 2013. „Nők a vállalati vezetőtestületekben és irányításban Magyarországon”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (2):52-63. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33697.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Nagy Beáta, Budapesti Corvinus Egyetem

Nagy Beáta a Corvinus Egyetem, Szociológia és Társadalompolitika Intézetének egyetemi docense. Kandidátusi fokozatát 1996-ban szerezte meg, 2008-ban habilitált. Társigazgatója a BCE-n működő TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központnak. Fő kutatási területe a munka és a társadalmi nemek kérdése, különös tekintettel a menedzsmentre, a szervezetekre és vállalkozókra. Az utóbbi időben kutatásokat végzett a vállalatok esélyegyenlőségi politikájáról, az önkormányzatok és vállalatok nemekkel kapcsolatos elképzeléseiről, és az önkormányzatokban megvalósítható gender budgeting lehetőségéről. Most fejezte be a diáklányok műszaki és informatikai pályán való csekély jelenlétéről szóló kutatását. Idén induló kutatásában a család és munka összehangolásának dilemmáit vizsgálja. Társszerkesztője volt a nemekkel foglalkozó Artemis könyvsorozatnak (Csokonai Kiadó). 2004-2007-ben az Európai Bizottság által létrehívott Network of Experts in Employment, Social Inclusion and Gender Equality (EGGSIE), majd pedig 2007-2010 között a Network of Experts in Gender Equality, Social Inclusion, Health and Long-term Care (EGGSI) magyar szakértője volt. Magyarországi védnöke az Európai Bizottság által elindított „Az egyenlőség kifizetődik” elnevezésű európai programnak, amely a vállalati életbe bevonható és ott támogatható női tehetségekre fókuszál.