A gender-rezsim és -küzdelem a magyar államszocializmusban

Main Article Content

Susan Zimmermann

Absztrakt

Jelen tanulmány a mellett érvel, hogy a fizetett és fizetetlen női munka, valamint a fizetett szociális gondoskodás és a szociális szolgáltatások közötti viszony és a viszony milyenségért folyatott társadalmi küzdelem meghatározó elemei voltak a magyarországi államszocialista gender-rezsimnek 1949-től az 1980-as évek végéig. A tanulmány a legfrissebb magyar kutatások eredményeire és az államszocalista periódus idején keletkezett dokumentumokra és kutatások eredményeire épül. Kísérletet tesz az államszocialista, fél-perifériális patriarchális társadalom úgynevezett „felzárkózási” periódusa nő- és gendertörténetének kiegyensúlyozott és inkluzív elemzésére, rámutat a felzárkózási kísérlet korlátaira, kihívásaira és eredményeire. Az államszocialista gender-rezsimet alakító szereplők és tényezők viszonyainak komplexitásából adódóan, a nőket eltérő módon érintette az államszocialista gender-politika és az érte folytatott küzdelem. A nők státusza, lehetőségei és gender-viszonyai osztály- és etnikai hovatartozásuk, valamint a gazdasági szektorban elfoglalt helyük szerint más és más volt. Általános tendenciaként megállapítható, hogy Magyarországon az államszocialista rendszer a család milyenségért és a gender-viszonyok elrendezésért folyatott küzdelem során a férfiak kiváltságainak tartalmi vagy közvetlen támadása elkerülése révén igyekezett csökkenteni, vagy legalább mérsékelni a társadalmi konfliktusokat és feszültségeket a magán szférában és azon kívül egyaránt.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zimmermann, Susan. 2013. „A Gender-Rezsim és -küzdelem a Magyar államszocializmusban”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (2):64-94. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33698.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Susan Zimmermann, Közép-európai Egyetem (CEU)

Susan Zimmermann a Gender Tudományok és a Történelem Professzora a budapesti Közép-Európai Egyetemen, és tanít a Bécsi Egyetemen is. Számos publikációja jelent meg a 19. századtól napjainkig terjedő időszak szociálpolitikájáról és a szociális védelemről helyi és nemzetközi kontextusban; a nőszervezetek és nőmozgalmak nemzetközi és Habsburg Monarchiabeli történetéről; az internacionalizmusokról és a globális egyenlőtlenségről. Legújabb tanulmánya az államszocializmus és a gender viszonyok témakörében “’Breaking Out of the Cage?’ Hungarian Historical Writing on Women and Gender, late 1940s to late 1980s,” címmel az Aspasia. The International Yearbook of Central, Eastern and Southeastern European Women’s and Gender History évkönyvben van megjelenés alatt (2014).