A tetoválás, mint a női önkifejezés testet öltött gyakorlata

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Gorzás Zsófia Mária

Absztrakt

Az utóbbi évtizedekben a nyugati kortárs társadalmak mainstream miliőjében a tetoválás folyamatosan átírta a társadalmi határokat. A tetoválás (és a test) megítélésében végbement változások, illetve annak pozitív ábrázolása tette lehetővé, hogy ez az ősi testművészeti gyakorlat mára populárissá vált. Ez a jelentős változás a társadalom tetoválásokhoz való viszonyulásában biztosította az erősen tetovált nők számára, hogy a bőrük révén vizuálisan is kifejezhessék önmagukat. Dolgozatom, két magyar tetováló nőművésszel készített mélyinterjú segítségével, annak bemutatására irányul, hogy a tetoválás miként válik olyan populáris és hatalommal felruházó testművészeti formává, melyet az erősen tetovált nők önmaguk felfedezésében hasznosíthatnak.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Gorzás, Zsófia Mária. 2013. „A tetoválás, Mint a női önkifejezés Testet öltött Gyakorlata”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (2), 95-116. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33699.
Folyóirat szám
Rovat
Hallgatói tanulmányok
Információk a szerzőről

Gorzás Zsófia Mária, Szegedi Tudományegyetem

Gorzás Zsófia Mária 2013-ban a Szegedi Tudományegyetem Anglisztika szakán szerezte meg mesterfokú diplomáját Angol kultúra és társadalom: A társadalmi nem az angol nyelvű irodalmakban és kultúrákban szakirányon. Fő kutatási területei a társadalmi nemek tudománya, a női test, illetve a groteszk test és a szubjektivitás elméletei. MA szakdolgozatát az erősen tetovált nők számára a tetoválás a hatalommal felruházó női önkifejezés testet öltött gyakorlatává válásának témájában írta. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola Angol Társadalomtudományi és Gazdasági Szakfordító képzését végzi.