A női humor vetületei

Main Article Content

Tóth Zsófia Anna

Absztrakt

Dolgozatomban a női humor és humorhasználat kérdéseit szeretném körüljárni. Habár ma már elfogadott tény, hogy a nők biológiailag, pszichésen, vagy kognitív szempontból nem különböznek a férfiaktól a humor létrehozása, felismerése, megértése vagy értékelése szempontjából, mégis viszonylag elenyésző számú női humoristát tartunk a műfajt meghatározó alkotóként számon, legyen szó akár az irodalom, a képregény, a színház vagy a stand-up komédia, stb. művészi megnyilatkozásairól. Ennek a marginalizációnak okai elsősorban a patriarchális kulturális berendezkedés prekoncepcióiban keresendők. A humor és a társadalmi nem viszonyának vizsgálatakor többnyire az a végső konklúzió, hogy a társadalmi kondicionálás, a kulturális elvárások, és a hierarchikusan elrendezett nemi szerepek eredménye az, hogy a nőket kevésbé és ritkábban tekintik humorosnak mint a vicc kritikus/kreatív ágenciájával társított férfiakat. A jelen tanulmány arra is igyekszik rávilágítani, hogy bár a magyarországi viszonyok pozitív irányban kezdenek változni, például egyre több a sikeres női stand-up előadó, viszont a magyar humorkutatás még mindig marginalizált kérdésként kezeli a női humort azon minimális figyelem keretén belül, amit ennek a témának egyáltalán szentelnek. Ezért a hazai és a külföldi, elsősorban angolszász, szakirodalom összevetésével azt is megvizsgálom miért is lenne érdemes nagyobb figyelmet szentelni a női humornak itthon is.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tóth, Zsófia Anna. 2018. „A női Humor vetületei”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 8 (2):5-25. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33851.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Tóth Zsófia Anna

TÓTH ZSÓFIA ANNA a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének Amerikanisztika Tanszékén adjunktus. PhD fokozatát irodalomtudományból szerezte 2011-ben a Szegedi Tudományegyetemen. Fő kutatási területe a női erőszak ábrázolása az amerikai irodalomban, kultúrában és filmben. További kutatási területei: Jane Austen, az Új Nő és a Disney/Pixar animációs filmek. Jelenleg a humor különféle elméleteivel, illetve a női humorral foglalkozik, közelebbről Mae West munkásságával. Email: tothzsofianna@gmail.com.