Elbűvölő bájkeverők Posztfeminista boszorkányok a tévében

Main Article Content

Kothencz-Török Katalin

Absztrakt

A boszorkányok közösségét egyfajta nők közötti kapcsolati hálóként képzeljük el leggyakrabban. A boszorkány figurája a második hullámos feminizmus bizonyos diskurzusaiban fontos helyet töltött be, mint a hatalommal, ágenciával rendelkező, engedetlen nőfigura. A tanulmány a boszorkány figurájának azzal a televíziós sorozatokban felbukkanó alakváltozatával foglalkozik, amely egyaránt hordoz feminista és posztfeminista jellegzetességeket, azaz azokkal a csinos, nőies és hatalommal bíró boszorkákkal, akik a sorozatok hősnőiként mások segítésére törekednek.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kothencz-Török, Katalin. 2019. „Elbűvölő bájkeverők: Posztfeminista boszorkányok a tévében”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (1):31-50. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33869.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Kothencz-Török Katalin, Szegedi Tudományegyetem

KOTHENCZ-TÖRÖK KATALIN a Szegedi Tudományegyetemen végzett szabad bölcsészet filmelmélet-filmtörténet alapszakon 2014-ben, majd vizuális kultúratudomány mesterszakon 2016-ban. Jelenleg ugyanitt az Irodalomtudományi Doktori Iskolában az Irodalomelmélet és Vizuális kultúra doktori alprogramban PhD hallgató. Kutatási területe a kortárs nőkép vizsgálata a komplex narratívával rendelkező fikciós televíziós sorozatokban. E-mail: delillah92@gmail.com.