Cinkosság és szolidaritás: identitás-konstrukciók egy nemi erőszak-ügy kapcsán

Main Article Content

Virágh Enikő

Absztrakt

A tanulmány a maszkulinitások és feminitások nyilvános nemi erőszak diszkurzusokban történő konstrukcióját vizsgálja a cinkosság fogalmából kiindulva. A cinkosság Raewyn Connell (2000) patriarchátus-elméletében a maszkulinitások közötti egyik lehetséges viszonyt jelöli, amely a patriarchális osztalék reményében a hegemón maszkulinitás megerősítésére, így a nemi rend fenntartására irányul és mint ilyen, az áldozattal való szolidaritás ellen hat. Bourdieu (2000) habituselmélete szerint a férfiuralom fennmaradásában a nők is szerepet játszanak: szocializációjuk során internalizálják a rájuk szabott korlátokat, így akaratlanul is hozzájárulnak saját elnyomásuk újratermeléséhez. Ezért a cinkosság kapcsán a nemi erőszak ügyben megszólaló férfiak mellett a női megszólalók narratíváit is érdemes vizsgálni. A tanulmány egy konkrét esetet, a 2017-es Kiss László-ügyet elemzi, amely egyike volt az elmúlt években nagy médiavisszhangot kapott hazai nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeknek. Elemzésemben kimutatom, hogy a nemi erőszak tematizálódása során, annak szexualizált és hatalmi jellege miatt, azonnal működésbe lépnek a nemi sztereotípiák, amelyek az ügy megítélésére is kihatnak, ezért a maszkulinitások és feminitások konstrukciója kiemelt jelentőséggel bír. A tanulmányban azt vizsgálom, hogyan formálódnak a gender-identitások a férfi és női megszólalók narratíváiban, hogyan szolgálják a nemi erőszak mítoszok a maszkulinitások közötti viszonyokat, hogyan kapcsolódnak a társadalmi nemek fennálló hierarchikus rendjéhez, illetve azt, hogy milyen mögöttes okok állhatnak ezek hátterében.

Article Details

Hogyan kell idézni
Virágh, Enikő. 2019. „Cinkosság és szolidaritás: Identitás-konstrukciók Egy Nemi erőszak-ügy kapcsán”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (1):112-31. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33873.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Virágh Enikő, ELTE, Szociológia Doktori Iskola

VIRÁGH ENIKŐ az ELTE Szociológia Doktori Iskola másodéves hallgatója. Tudományos érdeklődési területe a társadalmi nemek szociológiája, ezen belül a nők elleni erőszak. Doktori disszertációjában a nemi erőszak és szexuális zaklatás nyilvános diszkurzusokban való megjelenését kutatja nagy médianyilvánosságot kapott hazai eseteken keresztül. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán szerzett közgazdász diplomát 2005-ben, majd az ELTE-n végzett szociológia mesterszakon 2016-ban. Email: enikoviragh@hotmail.com.