Két nemi szerep kérdőív magyar nyelvű adaptálása: a Multikulturális Maszkulinitás Ideológia Skála és a Femininitás Ideológia Skála

Main Article Content

Kozma Luca
Láng András
Kocsor Ferenc

Absztrakt

A férfiak és nők által követett nemi szerepek jelentős részben függnek az adott társadalmi berendezkedéstől, tagjainak elvárásaitól. Annak mérésére, hogy az egyének hogyan viszonyulnak az adott biológiai nemtől általánosan elvárt szerepekhez, és az általuk előnyben részesített viselkedés mennyire illeszkedik a társadalomban uralkodó ideológiához, számos kérdőív létezik. Ezek validitása azonban csak szűk földrajzi és időbeli kiterjedéssel érvényes. Ezért célunk az volt, hogy két meglévő mérőeszköz magyar mintán történő adaptálásával az aktuális hazai kutatások során használható nemi szerep kérdőíveket hozzunk létre. Az online adatgyűjtés során kapott adatok felhasználásával, főkomponens elemzéssel kialakítottuk a Multikulturális Maszkulinitás Ideológia Skálát és a Femininitás Ideológia Skálát. Mindkét kérdőív több alskálából áll, melyek reliabilitás mutatói megfelelők. A két mérőeszköz együttes alkalmazása lehetőséget teremt a férfi és a női szerepekhez való viszonyulás megbízható mérésére.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kozma, Luca, András Láng, és Ferenc Kocsor. 2019. „Két Nemi Szerep kérdőív Magyar Nyelvű adaptálása: A Multikulturális Maszkulinitás Ideológia Skála és a Femininitás Ideológia Skála”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (2):39-57. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33885.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Kozma Luca, Pécsi Tudományegyetem

KOZMA LUCA a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének tudományos segédmunkatársa. A PTE Pszichológia Doktori Iskola Evolúciós és Kognitív Pszichológia Doktori Programkának doktorjelöltje. 2015-ben ugyanitt szerezte pszichológus diplomáját. Kutatási témájában az evolúciós pszichológiát és a szociálpszichológiát ötvözi, és főként személy- és arcészleléssel, illetve a nemi szerepek párválasztásra gyakorolt hatásával foglalkozik. E-mail: kozma.luca@pte.hu.

Láng András, Pécsi Tudományegyetem

LÁNG  ANDRÁS pszichológus,  a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docense. Fő érdeklődési területe a fejlődési szemléletű klinikai pszichológia. Ezen belül a személyiségzavarok és a maladaptív és sötét személyiségvonások kialakulásának kutatásával foglalkozik. Számos nemzetközi publikáció szerzője, a machiavellizmus kutatásának nemzetközileg is elismert szakértője, illetve publikációk társzerzője, melyekhez módszertani és/vagy statisztikai szaktudásával járul hozzá. E-mail: lang.andras@pte.hu.

Kocsor Ferenc, Pécsi Tudományegyetem

KOCSOR FERENC a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa. Diplomáit a PTE biológus és közgazdász képzésein szerezte, doktori disszertációját 2015-ben védte meg a PTE Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola viselkedéstudományok programjában. Fő kutatási témái az evolúciós pszichológia területére, valamint a kognitív- és a szociálpszichológia határmezsgyéjére esnek. Elsősorban személyészleléssel, arcészleléssel, a sztereotípiák kialakulásának kognitív hátterével foglalkozik. Email: kocsor.ferenc@pte.hu.