Nők és férfiak nemi identitás fenyegetettsége a mai Magyarországon. Feltáró kutatás

Main Article Content

Géczy Dorottya
Varga Zsófia

Absztrakt

Kutatásunkban a nemet, mint szociális reprezentációt, azaz társadalmi konstrukciót értelmeztük, mely a társadalom tagjainak interakciója során nyeri el aktuális jelentését és értékét (Moscovici 1961; Jovchelovich 1996; Wagner & László 2003). A Multiple Threat and Prejudice Questionnaire (Bigazzi & mtsai. 2019) segítségével felmértük a megkérdezettek nemi identitásfenyegetettségét. Asszociációs feladat segítségével pedig megvizsgáltuk a magas, illetve alacsony nemi identitásfenyegetettséggel rendelkező női és férfi válaszadók asszociációit saját nemükre vonatkozóan.

Article Details

Hogyan kell idézni
Géczy, Dorottya, és Zsófia Varga. 2019. „Nők és férfiak Nemi identitás fenyegetettsége a Mai Magyarországon.: Feltáró kutatás”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (2):58-80. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33890.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Géczy Dorottya, Pécsi Tudományegyetem

GÉCZY DOROTTYA kultúra, viselkedés és életmód szociológián végzett 2016-ban. Jelenleg PhD hallgató a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Doktori Iskolájában, a Szociálpszichológia Programban. Fő kutatási területe az előítélet, a kisebbségpszichológia, a gender tudományok, a szociális reprezentáció és az identitás fenyegetettség. Email: diobelhajos@gmail.com.

Varga Zsófia, Budapesti Műszaki Egyetem

VARGA ZSÓFIA a Pécsi Tudományegyetemen kezdte pszichológia tanulmányait (alapszak) 2015-ben, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos pszichológus hallgatója. E-mail: vargazsofia08@gmail.com.