Illegitim kérdések vizsgálata magyar politikai hírinterjúkban

Main Article Content

Fórizs Gabriella

Absztrakt

Jelen tanulmány célja az adott helyzetben illegitim (azaz személyes, intimnek tekinthető) kérdések használatának feltárása és vizsgálata magyar politikai hírinterjúkban. Két televíziós csatorna, az M1 köztelevízió és az ATV magán televízió társaság 2014. szeptember és október között, az önkormányzati választások időszakában sugárzott interjúit dolgoztam fel ehhez. Bemutatom a csatornák házigazdáinak (két nő és egy férfi) különböző interjúvezetési és kérdésfeltevési szokásait, elsősorban az illegitim kérdésekre fókuszálva. Ehhez az interjúvezetők kapcsán a kérdésköröket, az információ-megosztásra irányuló kérdéseket vizsgálom, továbbá a kérdésfeltevési módokat a kérdés témájának és az interjú alanyának függvényében. A meghívott interjúalanyok, a magyar politikusok nyelvhasználatát illetően pedig azt elemzem, hogy a politikusok, mint beszélgető partnerek, hogyan reagálnak és kezelik az ilyen kérdéseket, milyen tényezők befolyásolják válaszadási döntéseiket.

Article Details

Hogyan kell idézni
Fórizs, Gabriella. 2019. „Illegitim kérdések vizsgálata Magyar Politikai hírinterjúkban”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (2):96-116. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33892.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Fórizs Gabriella, Szegedi Tudományegyetem

FÓRIZS GABRIELLA a Szegedi Tudományegyetemen, anglisztika alapszakon végzett 2012-ben, majd ugyanitt, anglisztika mesterszakon 2019ben. Tudományos érdeklődési területe a társadalmi nyelvhasználat és a nyelvpragmatika. Mesterszakos diplomadolgozatában az illegitim kérdések magyar politikai hírinterjúkban történő használatát vizsgálta, a műsorvezetők kérdéshasználatát és interjúvezetési stílusát, illetve a politikusok válaszait a TV csatornák politikai beágyazottságának függvényében. E-mail: gabriella.forizs@ieas-szeged.hu.