Túl az excelszemléletű feminizmuson Az interszekcionalitás koncepcionális és politikai kihívásai ma

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Csányi Gergely
Kováts Eszter

Absztrakt

Tanulmányunkban végigvesszük az interszekcionalitás történetét, az 1960-as évek identitáspolitikai küzdelmeitől napjaink interszekcionális politikai gyakorlataiig. Majd kifejtük a kortárs individualista, excelszemléletű interszekcionalitással szembeni kritikáinkat. Excelszemléletűnek nevezzük az interszekcionalitás azon kortárs kvantifikálódott és individualizálódott inkarnációját, mely az Excel-táblázathoz hasonlóan csak összeszámolja az egyéni elnyomási tapasztalatokat. Végül, ezzel szemben, felvázoljuk egy komplex interszekcionalitás lehetőségét.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Csányi, Gergey, és Eszter Kováts. 2020. „Túl Az excelszemléletű Feminizmuson: Az interszekcionalitás koncepcionális és Politikai kihívásai Ma”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 10 (1):39-66. https://doi.org/10.14232/tntef.2020.1.39-66.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Csányi Gergely, Pécsi Tudományegyetem

Csányi Gergely szociológus, a Pécsi Tudományegyetem Demográfia és Szociológia Doktoriskolájának, illetve Pszichológia Doktoriskolájának doktorandusza. A Helyzet Műhely tagja. Kutatási területe a pszichés struktúrák, az intimitás, a test koncepciók és a nem szocioökonómiai beágyazottsága és történeti változása. Számos publikációja jelent meg folyóiratokban, illetve tanulmánykötetekben és több folyóirat lapszámot vendégszerkesztett. Néhány online elérhető fontosabb (társ- vagy önálló szerzőként írt) magyar nyelvű publikációja: „A rendszerváltozás utáni magyar feminista mozgalom globális, történeti perspektívából” 2018; „Társadalmi reprodukció. Az élet újratermelése a kapitalizmusban” 2018; „A „jó anya” mítosza Magyarországon a reproduktív munka és a piac globális történetének szempontjából” 2018; „Genderrezsim és „nőpolitika” Magyarországon. Történeti politikai gazdaságtani elemzés” 2019.

Kováts Eszter, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kováts Eszter politológus, az ELTE ÁJK Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, jelenleg a berlini Humboldt Egyetem vendégkutatója. 2009-től 2019 végéig a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) munkatársa volt, 2012 és 2019 között az alapítvány kelet-közép-európai genderprogramjáért volt felelős. Legutóbbi publikációja: “Post-Socialist Conditions and the Orbán Government’s Gender Politics between 2010 and 2019 in Hungary” in Right-wing Populism and Gender. European Perspectives and Beyond (2020).