Halálperformanszok Patti Smith memoárjában (M Train, 2015)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Taskovics Viktória

Absztrakt

Patti Smith 2015-ben megjelent M Train című memoárjának középpontjában az egyéni és kollektív halálesetek traumatikus tapasztalata áll. Memoárja céljának az utazáson, zarándoklaton keresztül történő gyászfeldolgozás és annak megírása tekinthető. Smith elbeszélőjének csavargása nem csak a narratívában említett fizikai terekben megy végbe, hanem a textuális térben egybefonódó identitáskoncepciók, emlékezettöredékek és irodalmi szövegek között is. Az elhunytakkal való találkozás lehetőségét, illetve annak illúzióját az elbeszélés, a textuális tér jelenti Smith narrátora számára, aki önmagát olvassa és írja bele különféle terekbe és történetekbe: „Azért írok, hogy legyen mit olvasnom.” Az M Train megállóit ezek az intermediális találkozási pontok képezik, azonban ezek mesterséges mivoltával kénytelen szembesülni az önéletírását olvasó narrátor, aki saját fikciójának csapdájában találja magát.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Taskovics, Viktória. 2020. „Halálperformanszok Patti Smith memoárjában (M Train, 2015)”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 10 (2):202-15. https://doi.org/10.14232/tntef.2020.2.202-215.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Taskovics Viktória , Szegedi Tudományegyetem

Taskovics Viktória a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány Doktori Iskolájának első éves hallgatója. MA fokozatot is itt szerzett 2020-ban. Kutatási területe az önéletrajzi próza fikcionális alakzatai, Patti Smith életművének intermediális és performatív aspektusainak kutatása.