Halálperformanszok Patti Smith memoárjában (M Train, 2015)

Main Article Content

Taskovics Viktória

Absztrakt

Patti Smith 2015-ben megjelent M Train című memoárjának középpontjában az egyéni és kollektív halálesetek traumatikus tapasztalata áll. Memoárja céljának az utazáson, zarándoklaton keresztül történő gyászfeldolgozás és annak megírása tekinthető. Smith elbeszélőjének csavargása nem csak a narratívában említett fizikai terekben megy végbe, hanem a textuális térben egybefonódó identitáskoncepciók, emlékezettöredékek és irodalmi szövegek között is. Az elhunytakkal való találkozás lehetőségét, illetve annak illúzióját az elbeszélés, a textuális tér jelenti Smith narrátora számára, aki önmagát olvassa és írja bele különféle terekbe és történetekbe: „Azért írok, hogy legyen mit olvasnom.” Az M Train megállóit ezek az intermediális találkozási pontok képezik, azonban ezek mesterséges mivoltával kénytelen szembesülni az önéletírását olvasó narrátor, aki saját fikciójának csapdájában találja magát.

Article Details

Hogyan kell idézni
Taskovics, Viktória. 2020. „Halálperformanszok Patti Smith memoárjában (M Train, 2015)”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 10 (2):202-15. https://doi.org/10.14232/tntef.2020.2.202-215.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Taskovics Viktória , Szegedi Tudományegyetem

Taskovics Viktória a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány Doktori Iskolájának első éves hallgatója. MA fokozatot is itt szerzett 2020-ban. Kutatási területe az önéletrajzi próza fikcionális alakzatai, Patti Smith életművének intermediális és performatív aspektusainak kutatása.