Történetmesélés és hősiesség Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című monodrámájában

Main Article Content

Szőke Dávid

Absztrakt

A tanulmány a történetmesélés szerepét és a hősiesség fogalmát teszi vizsgálat tárgyává Farkas Franciska Levél Brad Pittnek (2019) című monodrámájában. Farkas Magyarországon sokat foglalkoztatott roma származású színésznő. Filmes és színpadi pályája mellett ismert a roma nők esélyegyenlőségéért folytatott aktivista tevékenységéről. E darabjában Farkas saját életének mélypontjairól, a roma nőket érő többszörös diszkriminációról. A darab a cigányságról szóló áldozati narratívákkal szemben a hőstörténetek vonalát követi, ezáltal pozitív példaként, azonosulási pontként szolgálva a hátrányos helyzetben élő roma nők számára. Ebben a keretben az egyes szám első személyű történetmesélés Farkas darabjában a pozitív identitás megerősítésének elengedhetetlen eszközeként működik. A tanulmány arra a keresi a választ, hogy Farkas milyen narratív stratégia mentén rekonstruálja hőstörténetként saját életét, miként hívja fel a darab a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szőke, Dávid. 2021. „Történetmesélés és hősiesség Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című monodrámájában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (1):1-15. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.1.1-15.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Szőke Dávid, Szegedi Tudományegyetem

SZŐKE DÁVID a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének doktorandusza. Az angol, német és magyar nyelvű irodalmak, a transzkulturalizmus, a film- és színháztudományok, a társadalmi nemek tudománya, valamint a kisebbségi tudományok terén végez kutatást. Doktori értekezésének címe A német száműzött irodalom és Iris Murdoch korai regényei. Jelenleg a 2020-ban elnyert 12 hónapos ÚNKP (Új Nemzeti Kiválósági Program) Ösztöndíj keretében a Roma hőseink: Roma kulturális identitás a színház és az irodalom tükrében című kutatási projektjén dolgozik, melyben az európai roma színházra, különösen a Független Színház Magyarország munkájára összpontosít.