A merőlegesen viszonyuló vegyes állat: maszkulinitás, homoszexualitás és transzszexualitás metszéspontjai a kazovszkiji életműben

Main Article Content

Hajnal Zsolt

Absztrakt

A dolgozat maszkulinitás, homoszexualitás és transzszexualitás metszéspontjait vizsgálja El Kazovszkij autobiografikus életművében. Az elemzés során nem hagyományos műértelmezés történik, sokkal inkább két kazovszkiji terminus, a „merőleges viszony”, illetve a „vegyes állat” jelentéstartalmának megvilágítása kapcsán a kazovszkiji szubjektivitás elméleti keretben történő tematizálására teszek kísérletet. A maszkulinitást strukturáló meleg férfitekintet elemzése után maguknak a transzmaszkulinitásoknak a sajátosságait tekintem át. A kazovszkiji idol(ok) eltárgyiasításának problémáját követően Jay Prosser és Judith Halberstam megtestesülésre vonatkozó polémiájának kapcsán a cisznemű férfitest fenomenológiai tapasztalatának a kazovszkiji szubjektivitásban szerepet játszó lényegiségét mutatom be. Kazovszkij testnarratívája alkalmat ad az otthonra találás (transzszexuális) narratívája és a határmenti létezés (queer) hontalansága közti ontológiai különbözőségek egyértelműsítésére, egyben lehetővé teszi, hogy rámutassak az egyik legtöbbet idézett Kazovszkij-értelmezés, Forgács Éva Kazovszkij-monográfiájának vitatható állításira.     

Article Details

Hogyan kell idézni
Hajnal, Zsolt. 2021. „A merőlegesen Viszonyuló Vegyes állat: Maszkulinitás, homoszexualitás és transzszexualitás metszéspontjai a Kazovszkiji életműben”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (1):36-60. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.1.36-60.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Hajnal Zsolt, Szegedi Tudományegyetem

HAJNAL ZSOLT a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar alapszakon 2015-ben, majd orosz nyelv és irodalom mesterszakon 2017-ben. Jelenleg ugyanitt az Irodalom – és Kultúratudományi Doktori Iskolában az Orosz irodalom doktori alprogramban végzős PhD-hallgató. Legfőbb érdeklődési területe a szubjektumelméletek. Készülő értekezésében a (poszt)szubjektivitás problémáját vizsgálja El Kazovszkij autobiografikus életművében.