Periférikusságok: „Kisebb” irodalmak, nőirodalom és Csicseri Orosz Adrienne regényei

Main Article Content

Tötösy de Zepetnek Steven
Horváth Györgyi

Absztrakt

Tötösy de Zepetnek Steven a „Periférikusságok: 'Kisebb' irodalmak, nőirodalom és Csicseri Orosz Adrienne regényei” című tanulmányában Csicseri Orosz Adrienne (1878-1934) kiadott és kiadatlan regényeinek tartalmát és az azokhoz kapcsolódó eseményeket tárgyalja. A tanulmány elméleti háttere az összehasonlító kultúratudomány, jelen esetben az ún. „kisebb” (azaz periferiális) irodalmak, a nő irodalom, valamint Cao Shunqing variáció elmélete (variation theory). Az elméleti háttérre támaszkodva a tanulmány a nő szerzők „újra-felfedezésének” fontosságát (különös tekintettel a „kisebb” irodalmakra), az erotika és erotikus elbeszélésmód témáját a magyar irodalomban és a 19. századbeli magyar nőírók (proto)feminista perspektíváját emeli ki. Míg Orosz regényei semmilyen értelemben sem számíthatnak kivételesnek, a szerző mégis hírhedtté lett korabeli társadalmi és katolikus egyházi intrikák miatt. Orosz három megjelent regénye mellett egy kiadatlan regénynek is szerzője, amelyben egy római katolikus püspökkel folytatott szerelmi viszonyt beszél el és ami miatt Oroszt elmegyógyintézetbe zárták a püspök hatalmának és befolyásának következtében. Orosz szövegeinek kontextusa az I. Világháború előtti és az azt közvetlenül követő időszak magyar társadalmának társadalmi-politikai helyzete.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tötösy de Zepetnek , Steven, és Györgyi Horváth. 2021. „Periférikusságok: »Kisebb« Irodalmak, nőirodalom és Csicseri Orosz Adrienne regényei”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (1):61-74. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/39157.
Folyóirat szám
Rovat
Fordítás
Szerző életrajzok

Tötösy de Zepetnek Steven , European Academy of Sciences and Arts & Sichuan University

TÖTÖSY DE ZEPETNEK STEVEN (Töttössy István) 1950-ben született Budapesten, 1964-ben emigrált Ausztriába, 1975-ben Kanadába és 2000-ben az USA-ba. Először középiskolai tanárként tanított, 1989-ben védte meg PhD értekezését a University of Albertán. Több egyetemen volt rendes tanár 2016-os nyugdíjba vonulásáig. Kutatási és oktatási területeihez tartoznak az összehasonlító irodalom- és kultúratudomány, média és kommunikációtudomány, feminizmus és a társadalmi nemek tudománya, filmtudomány és digitális bölcsészet. Angol nyelven kiadott munkái mellett munkái megjelentek francia, kínai, lengyel, macedón, magyar, mahrati, német, olasz, portugál és spanyol fordításban. Tudományos munkáinak listáját lásd itt. Tötösy választott tagja az Academia Scientiarum et Artium Europaea-nak és köztestületi tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.

Horváth Györgyi

HORVÁTH GYÖRGYI média-, irodalom- és genderkutató. Doktori fokozatát médiatudományból a London School of Economics-on, irodalomtudományból pedig a Pécsi Tudományegyetemen szerezte 2019-ben, illetve 2006-ban. A Pécsi Tudományegyetemen, az ELTÉ-n és a Balassi Intézetben tanított irodalmat és gender tudományt, nemrégiben pedig a London School of Economics-on volt kutató munkatárs. Legutóbbi könyve, az Utazó elméletek (Budapest: Balassi, 2014) az ún. „nyugati” marxista elméletek kelet-európai depolizálódását vizsgálja. A kötet 2015-ben elnyerte az MTA Erdődy Edit-díját.