„Egy Érzés Archívuma”: A Modern Leszbikus Narratíva Felemelkedése

Main Article Content

Szigethy Nóra

Absztrakt

A tanulmányfő állítása, hogy a modern leszbikus narratívák a huszadik század elejétől kezdődően ellennarratívaként jelentek meg, válaszként a tizenkilencedik századi szexológia állításaira, amely a leszbikust természetellenesnek és erkölcstelennek definiálta. Az elemzés három leszbikus regényt elemez, A magány kútját Radclyffe Halltól, a Tavaszi Tűzet Vin Packertől, és A Só Árát Patricia Highsmithtől. Ezek a szövegek a Richard von Krafft-Ebing és Havelock Ellis által kialakított terminológia újra értelmezései, szubverzív intertextuális láncolatot hoztak létre a leszbikus láthatóság érdekében. Az elemzés a narratívákban visszatérő témákra fókuszál, melyek a leszbikus vágyat egy másik nőhöz való vonzódásként és a heteroszexualitás elvárásaitól szükséges eltávolodásként gondolják el. Tamsin Wilton, Adrienne Rich és Julia Abraham gondolatait követve, a leszbikusság társadalmi pozicionáltságként értelmeződik, amely megkérdőjelezi a korabeli, Krafft-Ebing és Ellis által képviselt heteronormatív kánon fennhatóságát.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szigethy, Nóra. 2021. „»Egy Érzés Archívuma«: A Modern Leszbikus Narratíva Felemelkedése”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (1):80-96. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.1.80-96.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Szigethy Nóra, Szegedi Tudományegyetem

SZIGETHY NÓRA a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetében 2020-ban szerezte meg MA diplomáját Anglisztikából. Tudományos kutatási és érdeklődési területe a társadalmi nemek tudománya, ezen belül a leszbikus irodalom megjelenése és helyzete a 20. században, különösen Radclyffe Hall munkássága.