„Nálunk a férfi az első!” Társadalmi nemi ideológiák gábor roma közösségekben

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Szalai Andrea

Absztrakt

A tanulmány a társadalmi különbségtétel egy fontos dimenziójának, a társadalmi nemek viszonyának néhány aspektusát vizsgálja erdélyi gábor roma közösségekben. Bemutatja, hogy a leszármazás és a rokonság számontartásában és a társadalmi emlékezet szerveződésében is domináns férficentrikusság hogyan járul hozzá a férfiak és nők viszonyát gyakran aszimmetrikus relációként megjelenítő gender-ideológia fenntartásához, legitimálásához. Elemzi, hogyan alkotják és jelenítik meg ezt a társadalmi nemi rendet különféle társadalmi és nyelvi gyakorlatokban. Bemutatja a testképpel, a tisztasággal/tisztátalansággal kapcsolatos kulturális elképzeléseket, különös tekintettel azok interakciós aspektusaira. A társadalmi nemileg differenciált nyelvi tabukkal és a társalgási jóvátevéssel kapcsolatos moralizáló diszkurzusokat elemezve rámutat a társadalmi nemi és nyelvi ideológiák összefüggésére és szerepére a morális rend létrehozásában és újratermelésében. 

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Szalai, Andrea. 2021. „»Nálunk a férfi Az első!« Társadalmi Nemi ideológiák gábor Roma közösségekben”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (2):21-53. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.2.21-53.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Szalai Andrea, Eötvös Loránd Tudományegyetem

SZALAI ANDREA PhD, tudományos munkatárs ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont, Budapest. Fő kutatási területe a szociolingvisztika, a nyelvészeti antropológia és a szociopragmatika. Publikációi a romani nyelvhasználat különféle aspektusait vizsgálják szociokulturális kontextusban. Több évet töltött Erdélyben, ahol nyelvészeti antropológiai terepmunkát végzett gábor roma közösségekben.