„Tehát valahogy mindenki termőre fordul” – Normatív diskurzusok az anyaságról, a gyerekvállalásról és a gyerektelenségről

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Verebes Ingrid

Absztrakt

A tanulmány a Nők gyermek nélkül című interjúkötet és a hazai népesedéspolitikai és demográfiai diszkurzusok elemzésén keresztül azt vizsgálja, hogyan konstruálódik a gyerektelenség, a gyerekvállalás és az anyaság fogalmak jelentéstartalma. Az elemzés során a funkcionalista megközelítésű demográfiai jelentések és népesedéspolitikai beszédmód kapcsolódási pontjaira, egymást erősítő, fenntartó, újratermelő diszkurzív gyakorlataira, eljárásaira mutatok rá, melyek működése, hatásmechanizmusa tettenérhető az interjúkötetben olvasható egyéni narratívareprezentációkban is. Fő állításom, hogy a reprodukciós magatartást tárgyaló, a gyerek és az anyaság szerepét idealizáló magyarországi diszkurzusok a differenciáló – a reprodukcióra „érdemeseket” támogató, az „érdemteleneket” kirekesztő – családpolitikai intézkedések legitimálásának olyan eszközei, melyek normalizálják a nőkre vonatkozó pronatalista elvárásokat és az egyenlőtlen nemi viszonyokat.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Verebes, Ingrid. 2021. „»Tehát Valahogy Mindenki termőre fordul« – Normatív Diskurzusok Az anyaságról, a gyerekvállalásról és a gyerektelenségről”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 11 (2):199-220. https://doi.org/10.14232/tntef.2021.2.199-220.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Verebes Ingrid, Eötvös Loránd Tudományegyetem

VEREBES INGRID az ELTE Szociológia Doktori Iskola elsőéves hallgatója. Tudományos érdeklődési területe a családszociológia szerepe, helyzete, alakulása napjaink gazdasági, társadalmi és politikai kontextusában. Diplomáját az ELTE TáTK Társadalmi Nemek Tanulmánya mesterszakán szerezte 2021-ben; szakdolgozatában a termékenység körüli diszkurzusokat vizsgálta.