Ellenállás és együttműködés Szlukovényi Katalin: Álomkonyha című verseskötetében

Main Article Content

Friedrich Judit

Absztrakt

A társadalmi és társadalmi nemi szerepekkel való együttműködés, illetve a szerepelvárásokkal szembeni ellenállás lehetőségei már a borítón megjelennek Szlukovényi Katalin Álomkonyha (2020) című verseskötetében – erősen ironizáltan. A tanulmány azt vizsgálja, hogy a versek miként mutatják be a kognitív disszonancia felerősítése helyett – a döntéskényszernek ellenállva – az életmodellek együttes működtetésének gyakorlatát. Szlukovényi Katalin gondosan szerkesztett versei az interszekcionális identitás példái, ahol minden nyelvi elem számít: az irodalmi utalások, a költői kép és verssortörés, a fanyar humorba forduló zárlat. A figyelem maga a felkínált megoldás.

Article Details

Hogyan kell idézni
Friedrich, Judit. 2022. „Ellenállás és együttműködés Szlukovényi Katalin: Álomkonyha című verseskötetében”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (1):1-19. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.1.1-19.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Friedrich Judit, Független kutató

Friedrich Judit kandidátus, irodalomtörténész, független kutató. Kutatási területe a kortárs regény, posztmodern angol nyelvű regény, kulturális emlékezet, gendertudományok. Korábban, egyetemi oktatóként irodalomelméleti, regénytörténeti, és az irodalom multimodalitását vizsgáló kurzusokat tartott. Témavezetőként és tanácsadóként számos fiatal kutató pályakezdését segítette. Az ELTE Papers in English Studies sorozat alapítója és sorozatszerkesztője (2010-2020). A sorozat kötete volt többek között a hallgatók által írt és szerkesztett Good To Be 56: Writings in Honour of Tibor Fischer’s Birthdays WEBPAGE (2014); Stunned into Uncertainty: Essays on Julian Barnes’s Fiction WEBPAGE (2014); és Turning the Page: Gendered Identities in Contemporary Literary and Visual Cultures WEBPAGE (2018) címmel.