A női ellenállás sajátos eszközei japán kontextusban

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Hidasi Judit

Absztrakt

A modern demokráciákban elvárható jog- és esélyegyenlőség papírforma szerinti megléte ellenére a nők elleni diszkrimináció számos példájával találkozhatunk a 21. századi Japánban a munkahelyi, otthoni és a társadalmi szférában egyaránt. A tanulmány azt mutatja be, hogy a mai napig jellemzően férfiak dominálta japán társadalomban a nők milyen eszközökhöz folyamodnak ahhoz, hogy a status quo tarthatatlansága és igaztalansága ellen tiltakozzanak. Az áttekintés középpontjában a hagyományos női – férfi dichotómiát felülíró törekvések állnak.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Hidasi, Judit. 2022. „A női ellenállás sajátos eszközei japán Kontextusban”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (1):85-99. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.1.85-99.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Hidasi Judit, Budapesti Gazdasági Egyetem

HIDASI JUDIT professzor emerita a BGE nyelvészet és kommunikáció professzora és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvár professzor emeritája. Japanológus, a távol-keleti tanulmányok és menedzsment kutatója és oktatója. 2001-2006 között a Kanda Idegen Nyelvek Egyetemén, továbbá a Waseda és a Shirayuri Egyetemeken oktatott Japánban. Számos könyv, tananyag és tanulmány szerzője magyar és idegen nyelveken az alkalmazott nyelvészet, interkulturális menedzsment és nemzetközi kommunikáció, valamint a társadalom és gender témakörében.