Izsáki/y Margit Ország a keresztfán (1945) című műve a szerző zavaros politikai identitásainak kontextusában

Main Article Content

Vasvári Louise

Absztrakt

Amint azt ennek a lapnak az előbbi számában is írtam, Fehér Lili Nem ér a nevem: egy szökött zsidó naplója című, 1945-ben megjelent művének elemzésemben, a világháború után íródott magyar női visszaemlékezés-irodalom igen hamar kiestek a kulturális emlékezetből. Célom az, hogy elősegítsem, hogy helyesebben ítéljük meg, milyen változatosak és összetettek is voltak a női élettörténet-írás által létrehozott tanúságtételek, mivel ezeknek a marginálizált történeteknek a gender-központú olvasata betekintést nyújthat abba, hogy a társadalmi nem hogyan befolyásolja a háborús idők traumatikus élményeit. Itt most Izsáki Margitnak a szintén 1945-ben írt Ország a keresztfán című művéről fogok szólni. Fehér és Izsáki is főleg arról írt, hogy mi történt a háborús Budapesten 1944-ben. De míg Fehér a saját személyes élményeit írta meg, Izsáki a kívülálló szemtanú hangján, zsurnalisztikus stílusban írt, leginkább a többiek – zsidók és nem-zsidók – tragikus sorsáról, a saját életéről pedig egyes szám harmadik személyben és szándékosan homályosan beszélt. Izsák háborús elbeszéléseinek elemzésén túl kísérletet teszek arra is, hogy legalább töredékeiben rekonstruáljam életet és gender identitását, hogy lett a Belsőerzsébetvárosi lánybol erdélyi színésznő, írófeleség, jobboldali újságíró, a magyar háborús bűnök dokumentálója, végül az Asszonyok kommunista szerkesztője. Ez a cikk a Fehér Liliről szóló korábbi irásal együtt olvasandó.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vasvári, Louise. 2023. „Izsáki/Y Margit Ország a keresztfán (1945) című műve a Szerző Zavaros Politikai identitásainak kontextusában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (2):1-21. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.2.1-21.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Vasvári Louise, Stony Brook Egyetem, New York

Vasvári Louise O. PhD-fokozatát a University of California, Berkeley Egyetemen szerezte. Jelenleg az Összehasonlító Irodalom és Nyelvészet emerita professzora a New Yorki Stony Brook Egyetemen és 2000 óta a New York University Nyelvészeti Tanszékén is taint a tavaszi félévben. Fő kutatási területe a középkori és premodern irodalom, ezen kívül történeti nyelvészetet, szociolingvisztikát, fordításelméletet, holokauszt-tudományokat is tanít és kutat, mindegyiket a társadalmi nemek elméletének szemszögéből vizsgálva, az összehasonlító kultúrakutatás tágabb kontextusába ágyazva. Publikációi angol, spanyol és magyar nyelven jelentek meg. Számos más publikació mellet megjelent tőle Steven Tötösyvel közös szerzőségű Imre Kertész and Holocaust Literature (2005), a Comparative Central European Holocaust Studies (2009) és a Comparative Hungarian Cultural Studies (2011) monográfiája; mindhárom a Purdue University Pressnél.  Vásvári a Hungarian Cultural Studies e folyóírat alapító-főszerkesztője volt 2011-2022 között. E-mail: louise.vasvari@stonybrook.edu