Diszkurzív gyakorlat és férji hatalom összefüggései középmagyar kori úriszéki periratok forráskiadásában

Main Article Content

Havasi Zsuzsanna

Absztrakt

Dolgozatomban olyan úriszéki peres iratokat elemzek, amelyek alperesi vagy felperesi pozíciójában házaspár lehetett. Érintem ezzel egyrészt a nyelvtörténeti értelemben vett középmagyar kor diszkurzív viszonyait, másrészről azt is vizsgálom, az összefoglalásaiban és a jegyzetapparátusában hogyan (nem) reflektál a diszkurzív gyakorlatban tükröződő társadalmi háttérre, a feleségek szerepére a 20. századi szerkesztő. Az elemzést kérdőíves kutatás egészíti ki, ez napjaink olvasóinak szövegértelmezési mechanizmusairól árulkodik – hogyan azonosítják az olvasók a férj és a feleség szerepét, ha csupán a középmagyar kori periratot látják, és hogyan teszik ezt, ha a 20. századi kommentár is irányítja befogadási folyamataikat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Havasi, Zsuzsanna. 2023. „Diszkurzív Gyakorlat és férji Hatalom összefüggései középmagyar Kori úriszéki Periratok forráskiadásában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (2):150-73. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.2.150-173.
Folyóirat szám
Rovat
Diákmunka
Információk a szerzőről

Havasi Zsuzsanna, Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Havasi Zsuzsanna 2019-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyartanár és a magyar mint idegen nyelv tanára szakpáron. Jelenleg az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója a magyar nyelvtörténet alprogramban. 2018 óta a magyar mint idegen nyelv tanáraként óraadó az ELTE-n. Disszertációjának témája a tárgyalótermi kommunikáció történetisége, a jogi nyelvhasználat és hatalom összefüggései. E-mail: havasi.zsuzsanna@btk.elte.hu