Abortusz a Kádár-korszakban A terhességmegelőző módszerek átalakulásának évtizedei

Main Article Content

Tóth Eszter Zsófia

Absztrakt

Tanulmányomban áttekintem és elemzem az abortuszkérdés jellemzőit Magyarországon a szocialista időszakban és a fogamzásgátlás módszereit. A korszak legfőbb jellemzője, hogy miközben az állam az abortusz bizottságok működtetésével igyekezett befolyásolni a születendő gyermekek számát, a fogamzásgátló tabletták bevezetése 1967-től és a szexuális forradalom a nők számára a magánélethez való jog kiteljesedését jelentette a korszakban.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tóth, Eszter Zsófia. 2023. „Abortusz a Kádár-Korszakban: A terhességmegelőző módszerek átalakulásának évtizedei”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 12 (2):67-79. https://doi.org/10.14232/tntef.2022.2.67-79.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Tóth Eszter Zsófia, Mediaworks

Tóth Eszter Zsófia (1975-) PhD történész, társadalomkutató, szakterülete az 1945 utáni társadalomtörténet, nőtörténet. 16 önálló kötetet, 200 tanulmányt és cikket publikált – angol és német nyelven is. Fő műve magyarul a Kádár leányai – Nők a szocialista időszakban. (Budapest: Nyitott Könyvműhely Kiadó. 2010); angol nyelven: “My Work, My Family, and My Car': Women's Memories of Work, Consumerism, and Leisure in Socialist Hungary” in Shana Penn Jill Massino (ed.): Gender Politics and Everyday Life in State Socialist Eastern and Central Europe. (New York: Palgrave Macmillian,2009).E-mail:fermina33@gmail.com