Elveszett hagyatékok, avagy: Keresd a nőt!

Main Article Content

Bolemant Liliana

Absztrakt

Elfelejtett írónők után kutatva az elveszett hagyaték fogalmával két szempontból is szembesültem. Az egyik az irodalmi felejtés, a kánonból való kihagyás vagy kiírás jelensége, ami máig oka annak, hogy ismeretlenek a nagyközönség, az olvasók és a diákok számára azok az írónők, akik a maguk korában jelen voltak az irodalomban és aktív részt vállaltak az irodalmi életben. A hagyaték fogalmának második jelentése a valódi, tárgyi jelentés. Kutatásaim során gyakran akadályozott a tárgyi hagyatékok hiánya. Mintha az írónők hagyatékát sem a leszármazottjaik, sem az egyébként elhivatott könyvtárosok és levéltárosok sem tartották volna fontosnak. Így tűnt el rengeteg fontos kutatási anyag, kézirat, feljegyzés, levelezés. A ma még elérhető, megmentendő hagyatékok, művek, gondolatok nyomába eredve próbálok egy olyan női irodalmi hagyományt feleleveníteni, amely új életre kelhet.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bolemant, Liliana. 2023. „Elveszett hagyatékok, Avagy: Keresd a nőt!”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (1):77-98. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.1.77-98.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Bolemant Liliana, Phoenix Polgári Társulás, Pozsony

Bolemant Lilla (1964, Érsekújvár) Szlovákia. Irodalomkutató, biblioterapeuta, nőjogi szakértő, könyvkiadó. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet, Pozsony, munkatársa. Irodalmi kutatásainak fő témája a női irodalmi hagyomány, a kisebbségi magyar irodalom nőírói és az olvasásszociológia gender szempontjai. Nőirodalmi kutatásait Női hangok (Pozsony, Phoenix Library, 2016) című monográfiájában foglalta össze. A Gender studies alapjai (Phoenix Library, 2015) című egyetemi tankönyv és további nőjogi szakmai kiadványok szerzője és szerkesztője. A Womanpress – Phoenix Library Kiadó alapítója 2013-ban, amely nőírók műveit adja ki. Biblioterapeutaként együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel. A Magyar Irodalomterápiás Társaság, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület tagja.