Victoria Kent alias Madame Duval Egy száműzött politikusnő alakjának rekonstruálása két mai spanyol drámában

Main Article Content

Katona Eszter

Absztrakt

A harmincas években a női választójog kapcsán kialakult vitában vált ismertté Spanyolországban Victoria Kent, aki 1924-ben az első nőként került be a madridi ügyvédi kamarába, majd 1931-ben parlamenti képviselő lett a Radikális Szocialista Párt színeiben. Az ő emlékezetét őrzi két mai spanyol dráma (J. López Mozo: Las raíces cortadas; M. A. Morales Montoro: La verdadera identidad de Madame Duval), amelyek rekonstruálják a politikusnő alakját és pályafutását a madridi évektől kezdve, a párizsi száműzetésen át egészen a New York-i letelepedéséig és Louise Crane-nel való párkapcsolatáig. Az említett színdarabok a spanyol kortárs drámán belül az emlékezet színháza (teatro de la memoria) irányzathoz tartoznak, amelynek célja a XX. század két meghatározó spanyol traumájának − a polgárháborúnak és a diktatúrának – a feldolgozása. „A színház az emlékezet művészete” (Juan Mayorga) kijelentésével maximálisan egyetértve jelen tanulmány olyan kérdéseket igyekszik körbejárni az említett spanyol darabok segítségével, mint a történelmi emlékezet, a női identitás, valamint a másság felvállalásának színházi megjelenítése.

Article Details

Hogyan kell idézni
Katona, Eszter. 2023. „Victoria Kent Alias Madame Duval: Egy száműzött Politikusnő alakjának rekonstruálása két Mai Spanyol drámában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (1):117-32. https://doi.org/10.14232/tntef.2023.1.117-132.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Katona Eszter, Szegedi Tudományegyetem

Katona Eszter habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének oktatója. Kutatásai és publikációi Federico García Lorca munkásságával, a 20-21. századi spanyol színházzal és a spanyol drámairodalom magyarországi recepciójával foglalkoznak. Ez utóbbi témában jelent meg az El teatro español en Hungría. Dos siglos de la recepción húngara de la literatura dramática española (Madrid: Verbum, 2022) című monográfiája. Nyolc spanyol kortárs dráma magyar fordítója (AA.VV.: Az emlékezet színháza, Szeged, JATEPress, 2019; Antonio Miguel Morales Montoro: Börtön és száműzetés, Szeged, JATEPress, 2021).