Mit akar a nő? Átváltozások Zadie Smith The Wife of Willesden című színdarabjában

Main Article Content

Szélpál Lívia

Absztrakt

Zadie Smith The Wife of Willesden (2021) című színdarabjában Geoffrey Chaucer A bath-i asszonyság előbeszéde és meséje című történetét gondolja újra, amely Chaucer XIV. század végén írott Canterbury mesék című művében található. Mivel a darab magyarul még nem érhető el, a tanulmány céljai között szerepel Smith írói stílusának bemutatása a magyar olvasóközönségnek. A színdarab bevezetőjében önreflexív módon elmeséli az adaptáció születését, amely egy véletlen félreértésből keletkezett egy Twitter-bejegyzés és gyenge reptéri Wi-Fi-kapcsolat révén, miként lett ez a helyzet kreatív alkotómunkafolyamattá a Covid19-pandémia idején. A tanulmányban azt vizsgálom, hogyan alakult át Chaucer eredeti története Smith szövegévé, s milyen korabeli társadalmi viszonyról árulkodik a Smith által megváltozott történet főszereplőjének, Alvitának az élete. A modern kori Kilburn városrészben, egy kocsmában meséli el történetét Alvita. Önmagához és a férfiakhoz való viszonyát, identitását gondolj újra: mit akar(hat) az élettől egy nő és mi a nő szerepe a házasság intézményében. A színdarab vegyes kritikákat kapott, amely eltérő kritikai értelmezésekre a tanulmányomban is kitérek.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szélpál , Lívia. 2024. „Mit Akar a nő? Átváltozások Zadie Smith The Wife of Willesden című színdarabjában”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 14 (1):72-91. https://doi.org/10.14232/tntef.2024.1.72-91.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Szélpál Lívia , Szegedi Tudományegyetem

Szélpál Lívia a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Angol Tanszékének egyetemi adjunktusa, ahol amerikai és brit történelmet, irodalmat és kultúrát tanít. 2013-ban doktorált összehasonlító történelemből a Közép-európai Egyetemen. Kutatási területei közé tartozik az Amerikanisztika, az Egyesült Államok történelme (beleértve az alternatív történelem műfaját), a filmtörténet kérdései, a várostörténet, valamint a modern és kortárs amerikai kultúra témakörei. Az AMERICANA E-Journal of American Studies in Hungary tanácsadó testületének tagja. E-mail: szelpal.livia@szte.hu