Galícia kutatások – érdekek és szempontok egy közép-európai régió felfedezéséhez GALICIA RESEARCH – INTERESTS AND CONSIDERATIONS FOR EXPLORING A CENTRAL EUROPEAN REGION

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Krisztina Kurdi

Absztrakt

Dolgozatom középpontjában az elmúlt évtizedek Galícia kutatásai állnak. A kelet-európai rendszerváltás után intenzív tudományos kutatások kezdődtek az egykori lengyel terület, majd Habsburg tartomány történelmével és kulturális örökségével kapcsolatban. Bemutatom, hogy milyen politikai, gazdasági és kulturális szempontok motiválták Lengyelországot, Ausztriát, Németországot és természetesen Ukrajnát a térség (újra)felfedezésében. Ezekben az országokban ma is több történeti, genealógiai, irodalmi és néprajzi intézet, kutatócsoport foglalkozik Galíciával, amelyek tevékenységet és eredményeit ismertetem. Ukrajna vonatkozásában kiterjesztem a prezentációmat az ún. Nyugat-Ukrajnára, amely magában foglalja Bukovinát és Volhíniát is. Felvázolom, hogy milyen előzmények tették alkalmassá ezeket a történelmi, etnikai régiókat arra, hogy a ma ott élő ukránok számára identitásformáló erővel bírjanak, ami egyet jelent az európai értékek felvállalásával, a polgári hagyomány folytatásával, és ez a regionális identitás milyen szerepet játszik a napjaink ukrán államépítésben.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Kurdi, Krisztina. 2020. „Galícia kutatások – érdekek és Szempontok Egy közép-európai régió felfedezéséhez: GALICIA RESEARCH – INTERESTS AND CONSIDERATIONS FOR EXPLORING A CENTRAL EUROPEAN REGION”. Köztes-Európa 11 (1.):71-77. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekke/article/view/31555.
Rovat
Cikkek