Különböző saccharomyces cerevisiae oldatok hatása rukkola vegetatív növekedésére

Main Article Content

Csambalik László
Tóbiás Andrea

Absztrakt

Számos kísérlet vizsgálja a levélfelületre kijuttatott élesztő oldatok növények vegetatív fejlődését elősegítő hatását, jellemzően pozitív hatást megállapítva. Kísérletünkben olyan, az ökológiai gazdálkodás gyakorlatába is könnyen beilleszthető, S. cerevisiae szuszpenziók felhasználásán alapuló módszer kidolgozására törekedtünk, amely könnyen beilleszthető a kis- és közepes gazdaságok gyakorlatába, és amely mérhető termésnövekedéssel jár.
Egy nagyobb kutatás részeként, kereskedelmi forgalomban beszerezhető instant élesztő, illetve S. cerevisiae NCAIM Y.00801 törzsgyűjteményi típustörzs felhasználásával, két gyakorisággal és koncentrációban (0,1 és 1% v/v) elicitor oldatot juttattunk szabadföldön termesztett rukkola lombozatára. Kezelésenként és ismétlésenként 10-10 növényt gyűjtöttünk be a vetést követő hatodik héten. A betakarítás után lemért vegetatív paraméterek: növény friss tömeg, levéltömeg, levélszám, levélarány, maximum levélhossz, gyökértömeg, növény magasság, gyökérhossz, gyökérnyak átmérő.
Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsonyabb koncentráció kedvezőbb hatást gyakorolt elsősorban a nedves tömeg, levéltömeg, gyökérnyak átmérő és gyökértömeg esetében. A törzsgyűjteményi és instant élesztő között egyértelmű különbséget nem találtunk.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Csambalik, László, és Andrea Tóbiás. 2019. „Különböző Saccharomyces Cerevisiae Oldatok hatása Rukkola vegetatív növekedésére”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 14 (2):13-17. https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.2.13-17.
Folyóirat szám
Rovat
Agrártudomány, élelmiszertudomány