Hűtőház korszerűsítésével kapcsolatos gazdaságosság mérése

Fő cikk tartalom

Zsótér Brigitta
Laurinyecz Nóra

Absztrakt

Kutatási munkánk során egy Békés megyei gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalat tervezett beruházásának gazdaságossági értékelését céloztuk meg. A vizsgált projekt a csorvási telephelyű Hunapfel Kft. hűtőház bővítése és fejlesztése. A cég a Medi Fruct Termelői Értékesítő Kft.
része, így a beruházás számos más vállalatnak is fontos a hűtőházak bérlése miatt Békés megye területén. Emellett a jelenleg 160 hektáron gazdálkodó cég területének folyamatos bővítése is indokolttá teszi a fejlesztést.
A tervezett fejlesztést a vállalat önerőből finanszírozza. Ettől függetlenül később egy kisebb összegű forgóeszköz hitel felvételét tervezi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák kezelésére és forgóeszközigény finanszírozására.
Kutatásunkban végeztünk cash flow számítást, ezen kívül nettó jelenértéket (NPV), a belső megtérülési rátát (IRR), a megtérülési időt (PB), a diszkontált megtérülési időt (DPP) és a jövedelmezőségi indexet (PI) használtuk gazdaságossági mutatókként.
A beruházással kapcsolatos előkalkulációink, gazdaságossági számításaink segítenek a vállalat vezetésének a beruházással kapcsolatos döntések meghozatalában.

Cikk részletek

Hogyan kell idézni
Zsótér, Brigitta, és Nóra Laurinyecz. 2020. „Hűtőház korszerűsítésével Kapcsolatos gazdaságosság mérése”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 15 (1-2), 131-34. https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.131-134.
Rovat
Termelésmenedzsment, logisztika, beruházás-értékelés és beszámolókészítés