Örökerdő gazdálkodásban végzett gépesített fakitermelések hatásvizsgálata

Main Article Content

Szakálosné Mátyás Katalin
Sudár Ferenc János

Absztrakt

Az elmúlt évtizedekben megtöbbszöröződött a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő és átmeneti („örökerdőre átvezető”) üzemmóddal történő erdőkezelés, gazdálkodás, amelynek során a fákat egyesével, vagy csak kis csoportokban termelik ki, nagy figyelmet fordítva a talajra, visszamaradó fákra, újulatra. Mivel a fakitermeléseket szükségszerűen egyre inkább gépek segítségével kényszerül a szakma megvalósítani, időszerű vizsgálni ezen megoldások alkalmazhatóságát és környezetre gyakorolt hatásaikat. A mintaterületeken végrehajtott részletes mérések eredményei azt mutatják, hogy nem a gépesítettség fokától függ a károkozás mértéke, ha a körülményeknek megfelelően választjuk meg azokat és az alkalmazott munkarendszert.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szakálosné Mátyás, Katalin, és Ferenc János Sudár. 2023. „Örökerdő gazdálkodásban végzett gépesített fakitermelések hatásvizsgálata”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):481-86. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.481-486.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Szakálosné Mátyás Katalin, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézet (Sopron)

adjunktus

Sudár Ferenc János, FALCO Zrt. (Szombathely)

erdőmérnök

Funding data

Hivatkozások

Csépányi P. (2017): Örökerdő-gazdálkodás ökonómiai sajátosságai bükkösökben és cseresekben a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél. Doktori értekezés, Sopron.

Rumpf J. (szerk) (2016): Erdőhasználat. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Sudár F. J. (2018): Kíméletességi vizsgálatok magasan gépesített fakitermelési munkarendszerekkel kezelt erdőkben. Lővérprint, Sopron.

Ziesak, M., Rommel, D., Kühne, K., Zabel v. Felten., A. (2014): Volkswirtschaftliche Beurteilung zur Förderung der Walderschliessung in der Schweiz. CH-3052 Zollikofen, Svájc: Bundesamt für Umwelt (BAFU), Berner Fachhochschule BFH, Hochschule für Agrar-, Forst- und Lebensmittelwissenschaften HAFL.