Az új technológiák támogató vállalati környezetének kialakításával kapcsolatos menedzsment kihívások

Main Article Content

Pekk Letícia
Kovács Zoltán
Háry András

Absztrakt

A napjainkban végbemenő jelentős technológiai fejlődés komoly kihívásokat támaszt a vállalati menedzsment számára, nemcsak az adekvát válaszok megtalálása, hanem a versenyképes technológiai képességek fenntartása terén is. Az Ipar 4.0, a digitalizáció, a humán bázishoz kapcsolódó társadalmi változások, azok gyorsasága és bizonytalansága csak néhány a számos technikai és társadalmi trend közül, amelyek nap mint nap éreztetik hatásaikat egy szervezet életében. A technológiával kapcsolatos stratégiai döntések, a létrejövő technológiai képességek, a technológiai kompetencia, az elért üzleti eredmények mindegyike önállóan is újszerű kihívásokat támaszt a technológiaintenzív vállalkozások számára, de ezen területek összefüggő és integrált kezelése még nehezebb feladat. A jelen anyag épít a szerzők korábbi kutatásainak eredményeire, amelyek során vizsgálták az új technológiák előrejelzési problémakörét, a lehetséges menedzsment válaszok kialakítása érdekében. Az itt bemutatásra kerülő kutatás az új technológiákkal kapcsolatos menedzsment kihívások és a vállalat üzleti eredményei közötti kapcsolatok kérdéskörével foglalkozik. Egy kísérleti felmérés kapcsán a publikusan elérhető adatok lehetséges vizsgálati és elemzési irányait kívánja bemutatni, konkrét példákon keresztül, további kutatások irányainak kijelölése céljából.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Pekk, Letícia, Zoltán Kovács, és András Háry. 2023. „Az új technológiák támogató vállalati környezetének kialakításával Kapcsolatos Menedzsment kihívások”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):373-83. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.373-383.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Pekk Letícia, Pannon Egyetem, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola (Veszprém), ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ (Zalaegerszeg)

PhD-hallgató

Kovács Zoltán , Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Ellátási Lánc Menedzsment Intézeti Tanszék (Veszprém)

egyetemi tanár

Háry András, ZalaZONE Tudományos Park Kft. (Zalaegerszeg)

ügyvezető

Hivatkozások

AcTIC. (2015): ACTIC. Generalitat de Catalunya. <http://web.gencat.cat/ca/inici/> (2017.05.18)

Arballo, N., C., Nunez, M., E., C., Tapia, B., R. (2019): Technological Competences: A Systematic Review of the Literature in 22 Years of Study. International Journal of Emerging Technologies in Learning, 14 (4): 4–30. https://doi.org/10.3991/ijet.v14i04.9118

Cho, Y. (2013): Investigating the merge of exploratory and normative technology forecasting methods. Conference: Technology Management in the IT-Driven Services (PICMET), Proceedings of PICMET '13.

Európai Unió. (2006): EUR-Lex. <http://eur-lex.europa.eu/> (2016.05.02.)

Fenn J., Raskino M. (2008): Mastering the hype cycle. Gartner, USA

González, J. A. (1999). Tecnología y percepción social evaluar la competencia tecnológica. Estudios sobre las culturas contemporáneas, 5 (9): 155–165.

Kovács Z., Pekk L., Háry A. (2022): Technológiai előrejelzések és felhasználásuk vezetői döntéseknél. „Mérleg és Kihívások – Fenntarthatóság” – a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának XII. Nemzetközi Tudományos Konferenciája 2022. október 13-14.

Pataki B. (2005): A technológia menedzselése. Typotex Kiadó, Budapest.

Rogers, E. M. (1995): Diffusion of Innovations. Free Press, New York.

Szakály D. (2002b): Innováció- és technológiamenedzsment II. Bíbor Kiadó, Miskolc.

van Wyk, R. J. (1999): Technology and the Corporate Board. Minneapolis: University, of Minnesota, p. 16.

További internetes hivatkozás: www.gartner.com