A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban

Main Article Content

Panyor Ágota
Hipszki Flóra Dóra

Absztrakt

Az egészségtudatos táplálkozás és életmód egyre fontosabb napjainkban. Ehhez elengedhetetlen a változatos étrend, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerek fogyasztása, illetve a testmozgás a mindennapok során. Ezen felül fontos odafigyelni arra, hogy ételeink tartalmazzanak elegendő tápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát), ásványi- és nyomelemeket, illetve vitaminokat. Ilyen témában rengeteg információ található a közösségi felületeken, újságokban, szakirodalmakban. Azonban véleményünk szerint a rostfogyasztás jelentőségére nincs elég figyelem fordítva. Az emberi szervezet megfelelő funkcionálásához elengedhetetlen fontossággal bír az elegendő élelmi rost fogyasztása. Munkánk során kiemelten ezzel a témakörrel foglalkozunk, összpontosítva a magas rosttartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök fogyasztására a magyar lakosság körében. Kutatásunk keretében kérdőíves felmérést készítettünk a rostfogyasztási szokásokat vizsgálva, külön kiemelve a zöldség-, és gyümölcsfogyasztási és vásárlási magatartást.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Panyor, Ágota, és Flóra Dóra Hipszki. 2022. „A Magas Rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök Szerepe a táplálkozásban”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 17 (3-4):23-34. https://doi.org/10.14232/jtgf.2022.3-4.23-34.
Rovat
Perszonalizáció és egészségtudatosság a marketingben

Hivatkozások

Figler Zs. (2015): Élelmiszer-tudományi ismeretek, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-2-2008/1 számú irányelve az „Élelmiszerek összes élelmi rosttartalmának a meghatározása enzimes-gravimetriás módszerrel”. <https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/1/94/b1000/3-2-2008_1.pdf> (2022.10.12.)

Pinnock, D. (2021): A táplálkozás bibliája. Corvina Kiadó, Budapest

Polyák É., Breitenbach Z., Szekeresné Sz. (2015): Klinikai és gyakorlati dietetika. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

Soltész E., Gajda Z. (2020): A rost jó! Boook Kiadó, Budapest.

Takácsné Hajós M. (2021): Zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.