The Role of High Fibre Vegetables and Fruits in Nutrition

Main Article Content

Ágota Panyor
Flóra Dóra Hipszki

Abstract

The healthy nutrition and lifestyle is getting more and more important in today’s world. A varying diet, the proper amount and quality of food and daily exercises are all necessary to achieve this, as well to have a balance in our nutrition intake-proteins, fat, carbohydrates, minerals and vitamins are all important. Within this topic we can find a lot of information on social platforms, newspapers or in related professional literature. However, in our opinion there is not enough attention paid for the intake of fibres. For our body to operate in the perfect way we need to consume sufficient amount dietary fibre. Within our works I deal with this topic, focusing on the consumption of fibre rich vegetables and fruits in the Hungarian population. In our research, we prepared a questionnaire survey examining fibre consumption habits, with special emphasis on vegetable and fruit consumption and purchasing behaviour.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Panyor, Ágota, and Flóra Dóra Hipszki. 2022. “The Role of High Fibre Vegetables and Fruits in Nutrition”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 17 (3-4):23-34. https://doi.org/10.14232/jtgf.2022.3-4.23-34.
Section
Personalization and health awareness in marketing

References

Figler Zs. (2015): Élelmiszer-tudományi ismeretek, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-2-2008/1 számú irányelve az „Élelmiszerek összes élelmi rosttartalmának a meghatározása enzimes-gravimetriás módszerrel”. <https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/1/94/b1000/3-2-2008_1.pdf> (2022.10.12.)

Pinnock, D. (2021): A táplálkozás bibliája. Corvina Kiadó, Budapest

Polyák É., Breitenbach Z., Szekeresné Sz. (2015): Klinikai és gyakorlati dietetika. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

Soltész E., Gajda Z. (2020): A rost jó! Boook Kiadó, Budapest.

Takácsné Hajós M. (2021): Zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.