Unalom? Nyugalom? Izgalom? Szegedi gimnazisták olvasási szokásai és azok változásai egy évtized alatt

Main Article Content

Bozsó Renáta
Hanesz Andrea

Absztrakt

Az olvasási szokások mennyiségi, minőségi szempontból, de eszközhasználat tekintetében is folyamatos átalakulásban vannak. Az utóbbi bő egy évtizedben különösen sok változás történt, melyek nem hagyták érintetlenül ezt a területet sem, miközben a stratégiai cél változatlanul az olvasóvá nevelés maradt.


Az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Könyvtár- és Múzeumpedagógiai Szakcsoportja 2011-ben egy trendkutatás első állomásának szánta a szegedi felső tagozatos és középiskolás tanulók körében végzett olvasáskutatást. Ennek kérdőívét aktualizálva, online felületre átültetve 2022-ben megismételtük méréseinket. Ebből most a szegedi gimnáziumok tanulóira vonatkozó megállapításainkat foglaljuk össze. A 2011-ben vizsgált középiskolások – a népszerű generációelméleti besorolást alapul véve – az Y generáció utolsó képviselői voltak, míg a most megkérdezett fiatalok a Z generációhoz tartoznak. Hipotéziseink szerint azonban nem önmagában a generációváltás, hanem az időközben végbement technológiai fejlődés és a karanténnal, online oktatással telt időszak is lenyomatot hagyott a korosztály szabadidős, könyvtárhasználati és olvasási szokásain, preferenciáin.


Kutatási célunk feltárni, hogy hogyan töltik szabadidejüket a fiatalok, mennyi időt fordítanak az online jelenlétre, mit, mikor és milyen eszközökön olvasnak, járnak-e könyvtárba és hogyan vélekednek ezen intézménytípus szerepéről, s mindezt igyekszünk a 2011-es kutatás eredményeivel összevetésben vizsgálni.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bozsó, R., & Patkósné Hanesz, A. (2023). Unalom? Nyugalom? Izgalom? Szegedi gimnazisták olvasási szokásai és azok változásai egy évtized alatt. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(2), 29–39. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.2.29-39
Folyóirat szám
Rovat
Kultúra