Resztoratív szemléletű konfliktuskezelés és környezeti nevelés az óvodai gyakorlatban

Main Article Content

Bodnárné Fülöp Mária

Absztrakt

A társadalom egészében, a kisebb közösségek és az egyének szintjén is napról napra számtalan vitás helyzetet élünk meg. Egyre égetőbb igény jelentkezik az összeütközések alternatív megoldására. A nevelési és oktatási intézményeknek kiemelt szerepet kell vállalniuk a konfliktusok kezelési módjainak bemutatásában. Ennek oka, hogy a közösségben számtalan lehetőség nyílik ezen technikák elsajátíttatására, gyakorlására. Az óvodában tudatos, tervezett pedagógiai ráhatásokkal elérhetjük, hogy a rendezési módok során kialakult pozitív személyiségjegyek tartósan formálják a gyermekek jellemét. Publikációm célja a resztoratív szemléletű konfliktuskezelés óvodai alkalmazhatóságának, módjainak és eredményeinek bemutatása. Az óvodapedagógusi munkám tapasztalatait osztom meg.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bodnárné Fülöp, M. (2023). Resztoratív szemléletű konfliktuskezelés és környezeti nevelés az óvodai gyakorlatban. Módszertani Közlemények, 63(3), 98–104. https://doi.org/10.14232/modszertani.2023.3.98-104
Folyóirat szám
Rovat
Műhely

Hivatkozások

Geskó Sándor és Kun Zsuzsa (é. n.): Konfliktuskezelés. https://konszenzus.org/wp-content/uploads/ AVR/index.html (2023.05.27.)

Kerényi Mária (2005): Resztoratív technikák. In: Fehér Márta, Kiss Tamás, Szebényi Csilla és Tallér Júlia (szerk.): Például… Pedagógusok gyakorlati példái a fejlesztésközpontú szemlélet iskolai megvalósítására. Sulinova Kht., Pilisborosjenő. 69–70.

Negrea Vidia (2011): Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal. https://iskolapszichologiai-modszertani-bazis.elte.hu/dokumentumok/Negrea-Vidia_ %C3%81ldozatok-segit%C3%A9se.pdf (2023.05.27.)

Pungor Adrián (2023): Beporzók napja. Országos Magyar Méhészeti Egyesület weboldala. http:// www.omme.hu/beporzok-napja-5 (2023.05.27.)

Szarka Emese Dr. (2010): Szokatlan és/vagy nehéz konfliktuskezelési technikák. In: Téglásy Katalin és F. Kárpát Kinga (szerk.): Fejlődés és fejlesztés az óvodában: Módszertani ajánlás a kompetencialapú óvodai neveléshez. Raabe Kiadó, Budapest. 1–34.