Sustainability in hungarian viticulture - economic sustainability of vine growing farms in Hungary

Main Article Content

Gabriella Szamosköziné Kispál

Absztrakt

A globalizált világunkban az emberiség egyre inkább ráébred arra, hogy a Föld erőforrásait felélte, és változtatni szükséges a saját szemléletén és hozzáállásán. A gazdasági, társadalmi és ökológiai fenntarthatóság alapvető céllá vált minden egyes ágazatban, így a szőlő- és bortermelésben is. Magyarország a világ bortermelésében a 16., míg az Európai Uniós termelésben a 7. helyet foglalja el (OIV 2022 előrejelzés). Így a globális célokat itt is egyre inkább érvényesíteni szükséges, hogy a versenyképességünket meg tudjuk őrizni. A piacok egyre inkább koncentráltabbá válnak, az újvilági országok exponenciálisan fejlődnek és a hagyomány, valamint a szaktudás már nem elég az ágazat szinten tartásához és fejlődéséhez. Szükségesek az együttműködések és integrációk, melyekben leginkább a szövetkezet és a klaszter szolgáltat mintát. Mivel azonban ezek megvalósulása nehézkes Magyarországon, így nagyobb hangsúlyt szükséges helyezni a mérethatékonyságra, a költségminimalizálásra, és a fenntarthatóságra, mely utóbbi egy magasabb hozzáadott vevői értéket képvisel, és a tudatos fogyasztók keresletét elégíti ki. Jelen tanulmány az üzemméretek szerinti költségekkel és felvásárlási árakkal foglalkozik, illetve, hogy mely méretek lehetnek gazdaságilag fenntarthatók.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szamosköziné Kispál, Gabriella. 2023. „Sustainability in Hungarian Viticulture - Economic Sustainability of Vine Growing Farms in Hungary”. Review on Agriculture and Rural Development 12 (1-2):95-106. https://doi.org/10.14232/rard.2023.1-2.95-106.
Rovat
Cikkek