Travelling Concepts of Feminist Scholarship: The East/West Divide

Main Article Content

Barát Erzsébet
Annus Irén

Absztrakt

Marinovich Resch Sarolta és Susan Arpad “Why Hasn’t There Been a Strong Women’s Movement in Hungary?” (1995) című cikkükben az 1989-es rendszerváltás utáni magyar nőmozgalom kialakulásának lehetőségeit és megvalósulásának körülményeit vizsgálják. Elemzik többek között a nyugati feminista aktivisták szerepét és mozgalmuk hatását is, elhelyezve mindezt a korabeli magyar ideológiai térképen. A jelen dolgozat visszatér ehhez a tanulmányhoz, és azt vizsgálja, miként alakult azóta a nyugat és kelet közötti törésvonal megalkotásának és igazolásának a folyamata. A szerzők úgy vélik, a magyar kutatók valamiféle „autentikus” helyi tapasztalatra és tudásra hivatkozó specifikusan (közép) kelet-európai társadalmi és kulturális tér megkülönböztetésére tett igyekezete valójában korlátokat emel. A feminista tudomány jóval többet profitálna a kelet és nyugat közötti válaszvonal dinamikus értelmezéséből. Egy dialektikus megközelítés ugyanis lehetőséget nyújtana arra, hogy a változást az elképzelések, koncepciók és gyakorlatok többirányú mozgásában ragadják meg. Ennek eredményeként kialakulhatna az a hasznos és termékeny tér, amely megteremti az egyenrangú véleménycserék és kooperációk lehetőségét, illetve meglétét mindenki számára. 

Article Details

Hogyan kell idézni
Barát, Erzsébet, és Irén Annus. 2012. „Travelling Concepts of Feminist Scholarship: The East/West Divide”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):119-23. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33641.
Rovat
TNT tagok és PhD hallgatók
Szerző életrajzok

Barát Erzsébet, Szegedi Tudományegyetem

Barát Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének docense. 2010 óta a Közép-Európai Egyetem (Budapest) Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékén vendégoktató. PhD-jét a Lancaster University (Anglia) Társadalomtudományi Doktori Iskolájában védte meg nyelvészetből 2000-ben. A 2009-ben indult új, két éves anglisztika mester program gender szakirányának vezetője. Kutatási területe a feminista kritikai elméletek, különösen a feminista és queer elméletek határterületei, az identitás relációs modelljei, a nyelv, hatalom és ideológia viszonya, valamint a szexualitás és nyelvhasználat kutatása. Alapító szerkesztője a TNTeF: Interdiszciplináris e-folyóiratnak. 2005 óta szervezője a Szegeden évente megrendezésre kerülő gender konferenciának. Rendszeresen jelennek meg tanulmányai nemzetközi és magyar folyóiratokban, kötetekben. Közéjük tartozik „The ‘Terrorist Feminist’: Strategies of Gate-Keeping in the Hungarian Printed Media” in M. M. Lazar (ed.) Feminist Critical Discourse Analysis: Gender, Power and Ideology in Discourse (London: Palgrave, 2005, pp. 205-228); “A gyűlöletbeszéd logikája” in Századvég (2008 48:2, 101-114); „Queer in Hungary: Hate speech regulation. Queering the speech/conduct binary” in Lisa Downing and Robert Gillet (eds) Queer in Europe: Contemporary Case Studies (London: Ashgate, 2011, pp. 85-98). Jelenleg a Peter Lang kiadónál 2012 tavaszán megjelenő Ideological Conceptualizations of Language: Discourses of Linguistic Diversity című kötetet társ-szerkeszti.

Annus Irén, Szegedi Tudományegyetem

Annus Irén, a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének docense, ugyanitt a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport (TNT) tagja. 2000-ben megvédett PhD dolgozatában Anthony Giddens strukturációs elméletének keretében elemezte az amerikai mormon vallási közösség tagjainak társadalmi gyakorlatát és identitását. Főbb kutatási területei a társadalmi identitás tudománya, a társadalmi nemek tudománya, ikonológia és amerikai művészettörténet, valamint az amerikai vallási közösségek a 19. században. Az Americana e-folyóirat amerikai vallási témájú kötetének szerkesztője (2009 5:1). Társszerzője a Netting America: Introduction to the Culture and Literature of the United States, e-booknak (Budapest: Ministry of Education, 2006) és szerzője a Social Realities in the Making: The Structuration of Society and the Constitution of American Identity (Szeged: JATEPress, 2005) kötetnek. Rendszeresen jelennek meg tanulmányai Magyarországon és külföldön: „Tourism, Self-Representation and National Identity in Post-Socialist Hungary” in Helen Vella Bonavita (ed.) Negotiating Identities: Constructed Selves and Others (Amsterdam, New York: Rodopi, 2011, pp. 1-24); „Matyómintás országimázs. Nők, férfiak, és nemzeti reprezentációk” in TNTeF (2011 1:1). Jelenleg a kulturális turizmus és identitás kérdéskörével foglalkozó kötetet szerkeszt.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 6 > >>