Szalonkabát és fűző találkozása a sminkasztalon, avagy a férfiasság vizuális megalkotottsága a 19. század végén

Main Article Content

Mészáros Zsolt

Absztrakt

Tanulmányomban a 19. század végi magyar úriember toalett-titkait kívánom felfedni. Nem azért, hogy kellemetlen helyzetbe hozzam, vagy valamifajta voyeur-késztetésnek engedjek, hanem azért, hogy az olvasóval együtt megfigyelhessem, hogyan készül a jó házból való férfi. Beauvoir elhíresült kijelentése – „Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik” (197) – szintúgy vonatkoztatható a másik nemre. Ennek jegyében a „férfias” megjelenés alkotóelemeire kérdezek rá, különös tekintettel a divat (ruha, kozmetika) és a maszkulin test viszonyára. Vizsgálódásaim a korabeli magyar férfi divatlapok ruhaleírásaira, cikkeire, tanácsadásaira irányulnak, de kitérek, néhány hazai regény példáján keresztül, a téma irodalmi reprezentációira is.

Article Details

Hogyan kell idézni
Mészáros, Zsolt. 2013. „Szalonkabát és fűző találkozása a Sminkasztalon, Avagy a férfiasság vizuális megalkotottsága a 19. Század végén”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):5-24. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33679.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Mészáros Zsolt , Eötvös Loránd Tudományegyetem

Mészáros Zsolt PhD hallgató az ELTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában. Disszertációjának témája a Wohl-nővérek irodalmi munkássága. Kutatási területe a 19-20. századi női szerzők és gender-tanulmányok. Ebben a témakörben rendszeresen publikál és ad elő konferenciákon. Zsadányi Edittel és Diera Bernadettel közösen állították össze a 20. század első felének magyar női szerzőinek bibliográfiáját (Új Magyar Irodalomtörténet, NKFP 5/0113).