Egyetemi életképek - Kis magyar patriarchátus

Main Article Content

Joó Mária

Absztrakt

Ez alkalommal nem a fallogocentrizmus elméleti magasában szeretnék időzni, hanem az egyetemi terepen: a magyar tudomány intézményes gyakorlatait szeretném bemutatni női szemszögből. Műkedvelő antropológusként a saját évtizedes tapasztalataimat írom le, remélem sokan a sajátjukra ismernek benne. Célom az, hogy feltárjam a férfiuralom tudattalan és többé-kevésbé szándékolatlan reprodukciójának mechanizmusait egyetemi mindennapjainkban. Ezeket a személyes megfigyeléseket tudományos statisztikák támasztják alá. A hierarchikus különbségek nők és férfiak között a tudományban továbbra is fennállnak, miközben 2011-ben a diplomások többsége nő (53 %). Jellegzetes kommunikációs aktusokat és karaktereket szeretnék bemutatni és lehetséges női reakció/akció formákat, a bourdieu-i habitusok (Bourdieu 2000, 46-47) gyakorlati megnyilvánulásait. A kis magyar egyetemi patriarchátus ellenpólusaként a tudományhoz való viszonyunkat jellemző női másság létező pozitív praxisára hívom fel a figyelmet. Végül az antropológia elméleti színterére emelkedve, a mai ambivalens patriarchátus-felfogást mutatom be magyarul olvasható művekkel.

Article Details

Hogyan kell idézni
Joó, Mária. 2013. „Egyetemi életképek - Kis Magyar patriarchátus”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (1):113-24. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33685.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Joó Mária, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Joó Mária az ELTE BTK Filozófiai Intézetének oktatója, habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport (TNT) külső tagja, rendszeres vendégelőadója. Fő kutatási területe a feminista filozófia, ezen belül Platón, mai kontinentális filozófia, egzisztenciális fenomenológia, különösen Simone de Beauvoir. Rendszeresen publikál hazai és nemzetközi folyóiratokban, szerkesztett kötetekben. Legutóbb megjelent publikációi: “The Second Sex in Hungary. Simone de Beauvoir and the (Post)-Socialist Condition” in AHEA (2011 4); “Nach der Befreiung der Frau? Simone de Beauvoir in der post – sozialistisch er Situation” in Querelles. Jahrbuch der Frauen – und Geschlechterforschung (2010, Bd. 15); “A feminista elmélet és a (női) test” in Magyar Filozófiai Szemle 2010/2 (54). Jelenleg megjelenés előtt álló könyvén dolgozik, ideiglenes címe Erósz és logosz. Racionalizmuskritika és a nemek reprezentációja.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei