Embernek lenni sötét időkben: Butler és Arendt nyomán

Main Article Content

Joó Mária

Absztrakt

A szolidaritás is a ‘lényegileg vitatott’ fogalmak közé tartozik, ezért egy meghatározási javaslattal élek: összetartozáson alapuló aktívcselekvőkészség, célja a nagyobb társadalmi igazságosság. Két filozófusnő, Judith Butler és Hannah Arendt összecsengő gondolataira építve akövetkező kérdéseket járom körül: mire alapozható a szolid morális és politikai igénye, az emberi állapot általános kiszolgáltatottsága (precarity) és sebezhetősége (vulnerability), mi következik ebből? Morális és politikai felelősség az egyéni és a közös politikai cselekvés tradicionális és új közvetlen formáival élve (pl.tüntetés, civil mozgalmak). Végül a saját vélemény szabadságát emelem ki a közös identitással járó összetartozás mellett. A női és a zsidó identitás példáit használom a két szerző alapján.

Article Details

Hogyan kell idézni
Joó, Mária. 2019. „Embernek Lenni sötét időkben: Butler és Arendt nyomán”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 9 (1):1-13. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33867.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Joó Mária, Eötvös Loránd Tudományegyetem

JOÓ MÁRIA az ELTE BTK Filozófiai Intézetének nyugdíjazott oktatója, habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport (TNT) külső tagja, rendszeres vendégelőadója. Fő kutatási területei a feminista filozófia (test, erósz), mai politikai filozófia (identitáspolitika), posztstrukturalisták (kontinentális filozófia), etika, egzisztenciális fenomenológia, főleg Simone de Beauvoir munkássága. Rendszeresen publikál hazai és nemzetközi folyóiratokban, szerkesztett kötetekben. Utóbbi publikációi: „The Second Sex in Hungary. Simone de Beauvoir and the (Post)-Socialist Condition In: Hungarian Cultural Studies” AHEA (4) 2011; (4); „Nach der Befreiung der Frau? Simone de Beauvoir in der post-sozialistischer Situation” in Stephanie Bung & Romana Weiershausen (szerk.) Simone de Beauvoir: Schreieben zwischen Theorie und Erzahlung, Querelles (Berlin: Wallstein, 2010); „Feminista liberalizmus-liberális feminizmus ma: Martha NussbaumTNTeF (4.2) 2017. E-mail: joo.maria49@gmail.com.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei