Együtt érző narratívákkal együtt érezve? Gondolatok Borbély Szilárd A testhez és Németh Gábor Zsidó vagy? című írásáról

Main Article Content

Zsadányi Edit

Absztrakt

A nőket érintő hátrányos helyzet kutatása összekapcsolódódik a társadalmi kiszolgáltatottság egyéb formáinak tanulmányozásával. Gayatri Chakravorty Spivak az indiai özvegyáldozat esetéből kiinduló kutatásaira (Spivak 1996) például a későbbiekben egész irányzat, a Subaltern Studies épült, amely már nemcsak a gyarmatok női szubjektumának, hanem más kisebbségek (etnikai, nemi, vallási) képviseleti lehetőségeit is tanulmányozta a többségi kultúrában (Chakrabarty 2000). Judith Butler írásai a női szubjektivitás diszkurzív formáiról a marginalitás és a kirekesztettség egyéb módjainak kutatásához is hozzájárult. A Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity című munkáját (Butler 1990) (Problémás nem: Feminizmus és az identitás felforgatása) a későbbiek során a Queer Studies egyik fontos, alapító tanulmányaként tartják számon (Crowder 2007, 4 89-490). Tanulmányomban magam is szeretném kiterjeszteni Judith Butler elméleti megfontolásait. A társadalmi szolidaritás kérdéseit felvető, magyar irodalmi műveket elemzek Butler gondolatai segítségével. Találkozási lehetőséget mutatok be a feminista elmélet és a kirekesztettség kérdését előtérbe helyező szépirodalmi művek között. Judith Butler gondolatai felől olvasom Borbély Szilárd néhány versét A testhez című kötetből és részleteket Németh Gábor Zsidó vagy? című regényéből.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsadányi, Edit. 2013. „Együtt érző narratívákkal együtt érezve? Gondolatok Borbély Szilárd A Testhez és Németh Gábor Zsidó Vagy? Című írásáról”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 3 (2):35-51. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33696.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Zsadányi Edit, Gröningen Egyetem, Hollandia

Zsadányi Edit jelenleg a magyar irodalom és kultúra egyetemi oktatója a Groningeni Egyetemen. Korábban habilitált egyetemi docens az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéken. Kutatási területei: nemek tudománya, narratív elméletek, modern és posztmodern magyar próza, női írók a huszadik században. Újabb tanulmányai a Literatura, Hungarian Studies és az AHEA folyóiratokban jelentek meg. Legfontosabb publikációi: Krasznahorkai László Pozsony:Kalligram, 1999.; A csend retorikája: Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben Pozsony: Kalligram, 001.; A másik nő: A női szubjektivitás narratív alakzatai: Budapest: Ráció, 2006.; Hanneke Boode, Edit Zsadányi (Ed.) Gender Perspectives on Hungarian and Finnish Culture. Maastricht, Shaker Publishing BV. 2011.